Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
03.06.2008
Premier Janez Janša: V času te vlade so se nezakonitosti razkrile

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil 37. izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije v zvezi s problematiko koncentracije kapitala v Sloveniji na podjetjih »poštnih nabiralnikov« in vprašanjem koncentracije medijskega lastništva, v povezavi z ustavno pravico do obveščenosti, kjer je poslankam in poslancem predstavil svoj pogled na obravnavano problematiko. Predsednik slovenske vlade je uvodoma poudaril, da v Sloveniji do začetka mandata te vlade ni bilo usposobljenih struktur za boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji belih ovratnikov, saj sta le-ta bila do leta 2005 del sistema.

 

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

 

»Koncentracija in samokoncentracija kapitala na nezakonit način, pa tudi zbiranje tega kapitala, sta se dogajala že pred nastopom mandata te vlade, v času mandata te vlade pa se je to razkrilo,« je povedal premier Janez Janša in poudaril, da je trajalo dve leti, ponekod tudi več, da so bile izvedene organizacijske spremembe in usposabljanja ljudi. »Za nekatere oblike kriminala so se ljudje prvič šolali šele po nastopu mandata te vlade, pa ne samo v policiji, tudi v nekaterih drugih strukturah, ki so enako pomembne,« je dejal premier.

 

Predsednik slovenske vlade je v svojem nagovoru izpostavil, da je vlada v boju proti korupciji in gospodarskemu kriminalu tudi pri nadzornih institucijah, kot sta Urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki sta instituciji izjemnega pomena za nadzor porabe javnega denarja, naletela na številne ovire. “Tukaj smo naleteli na dve strukturi, z dvema direktorjema, ki jim je prejšnja vlada mandate podaljšala tik pred nastopom te vlade, kljub temu, da že v prejšnjih mandatih nista nič naredila. Od njiju nismo imeli ne podatkov, niti ni bilo kooperativnosti, niti ni bilo rezultatov,” je povedal premier Janez Janša in dodal, da so se šele potem, ko sta obe nadzorni instituciji začeli delovati, razkrila tako imenovana parkirišča delnic. Vlada je namreč sprejela poostreno zakonodajo, uvedene so bile kazni, nadzorni organi pa so bili tudi na terenu. Premier je dejal, da če bodo institucije pravne države delovale v isti smeri kot danes, se bo dalo negativne učinke nezakonite koncentracije kapitala preprečiti, v prihodnje pa se ne bo dogajalo, da bi si lahko nekdo v petih ali desetih letih v aktovko nekaznovano naložil milijardo evrov.

 

Premier je še dejal, da je boj proti kriminalu belih ovratnikov in korupciji proces večjega obsega, ki pa je, po njegovih besedah nepovraten. »Če kdo računa, da se bo zgodba končala čez tri mesece, dela račun brez krčmarja, predvsem pa brez velikanske večine Slovenk in Slovencev, ki so na slabšem zaradi teh koncentracij, zaradi teh monopolov,« je povedal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

Premier je v svojem nagovoru poslankam in poslancem spregovoril tudi o koncentraciji medijskega kapitala. “Prevelika koncentracija, koncentracija, ki presega določeno stopnjo tržnih deležev v medijskem prostoru, je vsestransko nevarna za družbo,” je dejal in poudaril, da smo na točki, ko  morajo tisti, ki znotraj teh lastniških konglomeratov ustvarjajo vsebino, ki vsak dan informira tisoče Slovencev, razmisliti, ali so dejansko neodvisni. Premier Janez Janša je izrazil pričakovanje, da se bodo enako, kot so se uprli domnevnim pritiskom z vladne strani, uprli tudi pritisku kapitala.

 

  Nastop predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh