Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.06.2008
Premier Janez Janša: Trubar je iz slovenščine ustvaril virtuozen instrument mišljenja in izraza

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki je danes ob otvoritvi simpozija o Primožu Trubarju na ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti nastopil kot slavnostni govornik, je uvodoma dejal, da tako praznovanje 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja kot slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije opozarjata na našo zgodovinsko in sodobno vpetost v širši duhovni in stvarni prostor. »Sedanjost, ki ima korenine v preteklosti, obe pa sta seveda temelj za prihodnost, se na najboljši mogoči način združujeta v enotnem sporočilu: slovenski svet je bil in je pobudni in tvorni segment evropskega mozaika,« je povedal premier.

 

(Foto:Bor Slana/Bobo)

 

V svojem nagovoru je predsednik vlade orisal Trubarjevo življenjsko pot, ki ga je vodila po sosednjih državah in Jugovzhodni Evropi. Življenjske izkušnje očeta slovenske knjige tako povezujejo različne evropske dežele in kulture, v njegovem kritičnem duhu pa se kaže njegova pripadnost evropskemu razumevanju sveta. Po besedah premierja, se je Trubar vseskozi zavedal, da mnenjska razhajanja niso sama sebi namen, ampak so zgolj stopnice na poti k pravemu spoznanju, to pa je smerokaz delovanju.

 

Trubarjeva veličina je tudi v tem, da mu je v kratkem času uspelo jezik svojih rojakov dvigniti na raven drugih evropskih jezikov. »Iz slovenščine je ustvaril čudovit – naravnost virtuozen instrument mišljenja in izraza,« je dejal premier in poudaril, da se Trubarjev duh ni pustil omejevati z obstoječo politično stvarnostjo, ki je domovino razparcelirala na množico fevdalnih ozemelj. Tako je že v svojih prvih knjigah in korespondenci govoril o slovenski deželi. »Trubar je večkrat izpričal, da se zaveda raznolikosti svojih rojakov, toda pomembno je tudi, da je videl njihovo enotnost. Prihodnost mu je glede tega povsem pritrdila,« je povedal predsednik vlade.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V evropskem letu medkulturnega dialoga je lahko Primož Trubar, ki je hkrati slovenski Evropejec in evropski Slovenec, navdihujoča in k medkulturnemu dialogu nagovarjajoča osebnost. »Njegovo delo, ki pričuje o človeški veličini, ni mit ali legenda, ampak tudi živa vrednota,« je še dejal premier Janez Janša.

 

  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh