Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.06.2008
Premier Janez Janša: Podjetniki so gonilna sila razvoja

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso sta se danes popoldan udeležila Konference o prednostih in dosežkih razširjene Evrope v pogojih globalne konkurence.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše morata Evropska unija in ZDA nastopati skupaj pri soočanju s svetovnimi izzivi kot so podnebne spremembe, poraba energije, varnost, revščina in cene hrane. »Na teh področjih ena sama država ne more storiti dovolj,« je poudaril premier. Dodal je, da so bila energetsko-varnostna vprašanja ena od osrednjih tem vseh vrhov med Evropsko unijo in drugimi globalnimi partnerji v času slovenskega predsedovanja, vključno z današnjim vrhom EU-ZDA. Podobna pa so tudi pričakovanja glede prihajajočega vrha med Evropsko unijo in Rusko federacijo konec tega meseca.

 

Prebivalci Evropske unije se, po mnenju predsednika slovenske vlade in Evropskega sveta Janeza Janše, v primerjavi z Američani premalo odločajo za podjetništvo. Obrnitev tega trenda in zagotovitev podjetništvu prijaznejšega okolja je eden ključnih izzivov, s katerim se mora, po njegovem prepričanju, soočiti evropska sedemindvajseterica. Premier Janez Janša je tudi opozoril, da ni uspešnih držav brez dobrih podjetij in ni uspešnih podjetij brez dobrih kadrov. Socialni dialog, ki ima v Evropi močno tradicijo, je po njegovih besedah, dolgoročna naložba v ljudi - dogovor o teh pravicah, ki se morajo prilagajati času in globalnim razmeram, pa je naloga socialnih partnerjev. »Zelo pomembno je, da ste evropski socialni partnerji, delodajalci in sindikati, letos spomladi na Tripartitnem socialnem vrhu podprli Lizbonsko strategijo,« je dejal prisotnim predstavnikom delodajalcev.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je ob tej priložnosti poudaril, da se Slovenija v času svojega predsedovanja še posebej zavzema za evropsko prihodnost držav Zahodnega Balkana. Po njegovih besedah je bila odločitev Slovenije, da tej regiji namenil posebno pozornost, pravilna. »Nedvomno pa so pred nami še nekateri izzivi,« je dejal.

 

Predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je izrazil prepričanje, da je Slovenija s tem, ko je prevzela odgovornost predsedovanja Evropski uniji, zabrisala simbolno razliko med starimi in novimi članicami. Franciji, ki bo konec meseca prevzela štafetno palico predsedovanja, Slovenija, po prepričanju premierja, zapušča dober izhodiščni položaj za nadaljnje delo.

 

 Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh