Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.06.2008
Premier Janez Janša: EU in ZDA morata ustvarjati zavezništvo, ki bo močno in kredibilno navznoter ter odprto navzven

Danes je na Brdu pri Kranju potekalo vrhunsko srečanje med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ki sta mu sopredsedovala predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša ter predsednik Združenih držav Amerike George W. Bush. Osrednje teme pogovorov so bile povezane s ključnimi globalnimi izzivi - klimatskimi spremembami in energetsko varnostjo, veliko pozornosti pa je bilo namenjene tudi regionalnim vprašanjem, še zlasti Zahodnemu Balkanu.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je pogovore, na katerih je sodeloval tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in drugi visoki evropski predstavniki, ocenil kot zelo dobre in odkrite; že doslej trdno in dinamično transatlantsko partnerstvo med EU in ZDA pa se je na tokratnem vrhunskem srečanju še dodatno utrdilo.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

»Evropska unija in Združene države delita najpomembnejše temeljne vrednote - demokracijo, svobodno podjetniško pobudo, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter spoštovanje načel pravne države,« je poudaril slovenski premier ter ob tem dodal, da skupaj predstavljata 10% svetovne populacije, izmenjata preko tri milijarde evrov blaga in storitev dnevno, proizvedeta blizu 60% svetovnega BDP in prispevata 75% razvojne pomoči revnim državam - emitirata pa tudi največ toplogrednih plinov v ozračje. »Zaradi vseh teh razlogov imata tudi veliko skupno odgovornost pri soočanju s ključnimi globalnimi izzivi,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša. Kljub temu, da EU in ZDA na nekatera vprašanja gledata različno, pa se, po njegovih besedah, o vseh razlikah pogovarjata odprto in iščeta rešitve: »Čeprav imamo kdaj drugačne pristope, pa to nikoli ne sme zamegliti vsebine in kakovosti našega sodelovanja«.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Danes smo veliko govorili o problematiki klimatskih sprememb in energetski varnosti. Gre za vprašanja, ki zadevajo celotno človeštvo, pa tudi naše dolgoletne navade in način življenja. Potrdili smo pripravljenost, da se s tem izzivom soočimo skupaj,« je dejal in se pri tem navezal na odločenost in prizadevanja Evropske unije, da bi določili obvezne cilje zmanjšanja emisij CO2 in o tem dosegli tudi globalni dogovor. »Visoke cene nafte nas silijo k še bolj pospešenemu iskanju novih energetskih rešitev, pravzaprav smo na pragu nove industrijske revolucije. Nizko-ogljična proizvodnja in transport postajata, poleg okoljske, tudi ekonomska nuja. Potrebujemo, čim prej, čim bolj učinkovite rešitve v prid sedanjih in prihodnjih generacij,« je dejal.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Evropska unija in Združene države Amerike vodili novo industrijsko revolucijo, vendar se je ob tem hkrati zavzel, da bi ustvarili tudi širše zavezništvo. »Tisti, ki so najbolj razviti, morajo tukaj voditi. Zaradi tega je to zavezništvo, pogovori, dogovori in zbliževanja stališč med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike tako pomembno. Časa ni veliko. Pravzaprav je nekaj minut do dvanajstih in čaka nas trdo delo,« je še dejal. Posebna pozornost je bila namenjena tudi vprašanju vlaganj v raziskave in razvoj, ki bi svetovno gospodarstvo naredila manj odvisnega od nafte in fosilnih goriv, saj bi to, po mnenju predsednika vlade, tudi dolgoročno vplivalo na samo ceno energentov - pri tem pa je strateški odgovor na omenjeni izziv prav razvoj novih tehnologij.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Na tokratnem vrhu je beseda tekla tudi o najaktualnejših vprašanjih svetovnega gospodarstva, pri čemer so tako evropski kot ameriški cilji osredotočeni na varno bodočnost, ohranjanje delovnih mest in boj proti protekcionizmu. EU in ZDA sta odločeni sodelovati pri odpravljanju globalnih neravnovesij, ter k tej nalogi pritegniti tudi nova, hitro rastoča gospodarstva.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Tema vrha med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike so bila tudi številna regionalna vprašanja, kjer je bila precejšnja pozornost namenjena Zahodnemu Balkanu. »V Evropski uniji zelo cenimo vlogo ZDA pri končanju nasilja v tej regiji v 90-ih letih prejšnjega stoletja, danes pa enotno in odločno podpiramo evro-atlantsko perspektivo tamkajšnjih držav. To je pot, ki preko potrebnih gospodarskih in političnih reform, vodi k miru in trajni stabilnosti,« je poudaril predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Udeleženci srečanja so se tudi seznanili z delom Transatlantskega ekonomskega sveta, katerega, po besedah slovenskega premierja, obe strani želita vzpostaviti kot mehanizem, ki bo prinašal čim več konkretnih rezultatov potrošnikom in proizvajalcem tako v EU kot v ZDA. Pri tem pa obe strani ostajata zavezani odpravljanju ovir v medsebojni trgovini, saj le ta vodi v gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Kot konkreten rezultat vrha je predsednik slovenske vlade Janez Janša izpostavil sporazum o zračnem prometu, katerega prva faza je že v veljavi. Le ta sprošča pogoje za vzajemne naložbe in omogoča svobodnejši dostop do letalskih storitev. »Dokončan je tudi sporazum med EU in ZDA o letalski varnosti in upam, da bo podpisan do konca meseca,« je povedal premier. Med danes obravnavanimi temami je omenil tudi vprašanje prostega potovanja v ZDA za vse državljane Evropske unije. »Veseli me, da je vstop novih držav v program »visa-waiver« zelo blizu. Zavedamo se, da nam varnostni razlogi narekujejo različne omejitve, vendar ostajamo odločeni, da potreba po večji varnosti ne omeji prostega potovanja naših državljanov.«

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

»Danes je skorajda cela Evropa svobodna in združena. To je zelo pomembno in močno sporočilo za 21. stoletje. Današnji svet je zapleten in nihče ne more sam reševati vseh problemov. Svetovni mir, varnost, promocija demokracije, spremembe podnebja, boj proti revščini - vse to so dandanašnji globalni izzivi. Skupaj ne moremo rešiti vseh, ampak, če ne sodelujemo in če ne uspemo skleniti še močnejšega zavezništva, potem se bojim, da nam ne bo uspelo,« je poudaril slovenski premier Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

»Zgodovina nas uči, da moramo biti ambiciozni. Čas je za to ambicijo. Ustvarjati moramo močnejše zavezništvo, ki temelji na demokratičnih vrednotah. Te vrednote moramo ščititi ter jih deliti z drugimi v zavezništvu demokracij, ki bo močno in kredibilno navznoter ter odprto navzven. Zavezništvo, ki bo lahko vodilo, ki bo spremljalo in pomagalo, ki bo neko novo upanje, za vse tiste, ki trpijo. Kdo drug naj začne s tem delom, če ne dve največji in najbolj razviti demokraciji na svetu,« je še povedal predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob robu vrha EU - ZDA je potekal tudi damski program za soprogo ameriškega predsednika Lauro Bush in soprogo predsednika Evropske komisije Margarido Souso Uvo Barroso. Tako sta si gostji, v spremstvu zaročenke predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Urške Bačovnik ter soproge predsednika Republike Slovenije Barbare Miklič Türk, v Narodni galeriji ogledali razstavo »Slovenski impresionisti in njihov čas 1890–1920«.

 

(Foto: Bobo)

 

V popoldanskem delu programa pa sta ga. Urška Bačovnik in ga. Margarida Sousa Uva Barroso obiskali Center za bolezni dojk na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer sta se srečali z bolnicami in zdravstvenim osebjem centra. Ob tej priložnosti je zaročenka slovenskega premierja dejala, da zanjo kot zdravnico vrhunec srečanja med EU in ZDA predstavlja prav obisk Onkološkega inštituta, soproga predsednika Evropske komisije pa je ob tej priložnosti še posebej izpostavila pomen podpore tako zdravnikov in medicinskih sester kot družine in prijateljev, ko gre za premagovanje bolezni kakršna je rak.

 

   Deklaracija vrha EU-ZDA

      Izjava predsednika Vlade RS

   Novinarska konferenca predsednika Vlade RS, predsednika ZDA in predsednika Evropske komisije

Nazaj na seznam
|
Na vrh