Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.06.2008
Premier Janez Janša in predsednik George Bush ob robu vrha EU-ZDA tudi na ločenem srečanju

Ob robu vrha med EU in ZDA se je predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša danes tudi ločeno sestal s predsednikom ZDA Georgeom W. Bushem. Pogovori slovenskega premierja in ameriškega gosta, ki so potekali v zelo sproščenem in prijateljskem duhu, so bili namenjeni tako dvostranskim odnosom kot tudi aktualnim mednarodnim vprašanjem.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Na področju dvostranskih odnosov sta največjo pozornost namenila gospodarskemu sodelovanju ter se zavzela za njegovo krepitev. »Dvostranski odnosi kažejo, da smo ZDA in Slovenija razvili odlične pogoje in odlične temelje za kvalitete odnose,« je sodelovanje med državama po srečanju orisal slovenski premier. Predsednik George Bush je pohvalil izjemen napredek, ki ga je Slovenija naredila od njegovega zadnjega obiska pred sedmimi leti, saj v tem vmesnem času postala članica NATO in EU, slednji pa danes tudi predseduje. Posebej je izpostavil tudi lepote Slovenije in turistične priložnosti.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Sogovornika sta v pogovoru del pozornosti namenila tudi vprašanju »transformacijske moči demokracije in svobode«, pri čemer je ameriški predsednik izpostavil prav primer predsednika slovenske vlade, ki je bil pred dvajsetimi leti politični zapornik, danes pa vodi državo in Evropsko unijo, kar je, po njegovem mnenju, najboljši primer omenjene transformacijske moči.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Med aktualnimi mednarodnimi vprašanji sta slovenski in ameriški sogovornik veliko pozornost posvetila tudi rasti cen energentov, podnebnim spremembam in okoljsko-energetskemu paketu. Zavzela sta se za krepitev investicij, ki jih EU in ZDA namenjata za razvoj »zelene« industrije, saj se bodo le te dolgoročno obrestovale ter prispevale novi tehnološki revoluciji, ki je nujna tako iz ekološkega kot ekonomskega vidika.

 

Premier Janez Janša je ameriškemu predsedniku ob tej priložnosti med drugim podaril gorsko kolo slovenske znamke Cult, medtem ko je predsednik slovenske vlade v dar prejel snežno desko. (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenski premier in ameriški predsednik sta govorila tudi o Zahodnem Balkanu ter glavni poudarek namenila predvsem Srbiji in Makedoniji. Glede na to, da Slovenija v mednarodni javnosti velja kot poznavalka regije, slednja pa je nenazadnje tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU, so ameriško stran zanimali predvsem slovenski pogledi na prihodnji razvoj dogodkov.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ameriškemu predsedniku predstavil tudi Lizbonsko pogodbo, saj ima Evropska unija, za razliko od prejšnjega vrha lani v Washingtonu, tokrat na mizi pogodbo, ki bo olajšala delovanje in sprejemanje odločitev v Evropski uniji, okrepila pa naj bi tudi njeno vlogo v svetu.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Ob koncu obiska ameriškega predsednika v Sloveniji se je predsednik slovenske vlade tudi zahvalil za »odprte roke in odprta srca«, na katere je naletelo več sto tisoč Slovencev, ki jih je gospodarska in politična preteklost naše države odgnala iz njihove domovine. »Nekateri s svojo življenjsko potjo pomembno prispevajo k razvoju ZDA. Na njih smo ponosni tukaj z v Sloveniji in vemo, da so tudi oni ponosni na napredek Slovenije od neodvisnosti naprej,« je še dejal premier.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Neposredno pred odhodom predsednika ZDA Georgea W. Busha iz Slovenije se je le ta, skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo, srečal s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mednarodnih mirovnih misijah.

Nazaj na seznam
|
Na vrh