Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.06.2008
Premier Janez Janša: Socialni dialog v Sloveniji je dozorel

Današnji podpis kolektivnih pogodb in aneksov dejavnosti in poklicev v javnem sektorju pomeni zadnji korak za uveljavitev novega plačnega sistema v javnem sektorju. »Gre za kompromis med možnostmi, ki jih ima družba, in potrebami,« je po podpisu poudaril premier Janez Janša in dodal, da je to dober kompromis, ki je tudi javno finančno vzdržen.

 

(Foto: Dejan Mijović/STA)

 

Po njegovih besedah je rezultat dolgotrajnih pogajanj kompromis, tako kot so vsaka pogajanja. Spomnil je, da je pri pogajanjih za plače v javnem sektorju šlo za dolgotrajen proces, ki se je začel že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. »Obstaja več razlogov, zaradi katerih je bila zgodba o plačah v javnem sektorju tako dolga. Kljub temu, da se zdi, da je nek pregleden sistem v plačnem sistemu v javnem sektorju v interesu vseh, ni vedno tako. Kajti sistemi, ki so nepregledni, velikokrat ustvarijo močne interesne skupine, ki ne želijo, da se karkoli jasno in transparentno primerja,« je poudaril predsednik vlade.

 

Premier je zbranim ministrom in predstavnikom sindikatov dejal, da je danes podpisani dogovor trden tudi zato, ker je plod soglasja, ki ga je možno nadgraditi z novimi rešitvami in to zgolj z novim soglasjem. »Dogovor je toliko trden kot dogovori znotraj Evropske unije, kjer včasih traja zelo veliko časa in je potrebnih veliko let pogajanj, da se neka rešitev oblikuje in sprejme. Vendar je potem ta odločitev trdna tudi zaradi tega, ker je za njeno spremembo potrebno soglasje vseh.« Poudaril je še, da je podpis pogodb praktičen dokaz za to, da je v Sloveniji socialni dialog dozorel.

 

Ob tej priložnosti je tudi spomnil, da je marsikdo napovedoval drastično znižanje razvojnega tempa države. Vendar je slovensko gospodarstvo dokazalo, da temu ni tako. »Gospodarska rast v Sloveniji je bila prvih treh mesecih letošnjega leta znatno višja od rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta. In to je rast na izjemno visoko podlago, ki jo je lani Slovenija dosegla v prvem trimesečju in je bila rekordna,« je bil optimističen premier Janez Janša.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh