Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.06.2008
Premier Janez Janša: Regionalizacija je ključen razvojni inštrument

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Ljubljani, skupaj še z nekaterimi ministri in državnimi sekretarji, udeležil posveta z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja predlagane Osrednjeslovenske pokrajine. Razprava je potekala o razvojnih vprašanjih te regije, regionalnih spodbudah, črpanju evropskih sredstev in ostalih aktualnih temah s področja lokalne samouprave.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Kot je v uvodu dejal premier Janez Janša, je Slovenija danes po razvitosti na približno 90% evropskega povprečja. Ob tem je dodal, da so k relativnemu hitremu razvoju Slovenije od osamosvojitve dalje prispevale številne reforme in strateški koraki, kot je vključitev Slovenije v Evropsko unijo in evroobmočje. Sloveniji pa, po njegovih besedah, v primerjavi z bolj razvitimi državami manjka le en razvojni inštrument - to je regionalizacija.

 

Kot je poudaril predsednik vlade je Slovenija danes, kljub doseženemu soglasju na lokalni ravni o nujnosti pokrajin, še vedno pred dilemo ali regionalizacijo potrebujemo ali ne. Razprava o tem je, po njegovem mnenju, potrebna, vendar pa je za hitrejši in enakomernejši razvoj delitev na pokrajine edina možna pot. Ob tem je dodal, da je politična realnost 12 do 14 pokrajin, saj je to tudi »hotenje v večinskem delu Slovenije, ki se je oblikovalo na podlagi zgodovinskih oziroma tradicionalnih vrednot pripadnosti«.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Oblikovanje pokrajinskega zemljevida v osrednjem delu Slovenije je bilo po oceni predsednika vlade zelo zahtevno, saj je bilo potrebno upoštevati različna mnenja občin, razporeditev in infrastrukturo. »Novi predlog Osrednjeslovenske pokrajine je kompromis, ki ni idealen, a je osnova za posvetovanje.« Ob tem pa je premier Janez Janša poudaril, da so spremembe na podlagi izražene volje ljudi vedno tudi možne.

 

Udeleženci današnjega posveta so se strinjali, da so pokrajine potrebne, saj prinašajo hitrejši razvoj in več denarja. Po mnenju predsednika vlade pa so pokrajine prvi instrument in garant za skladnejši in hitrejši razvoj vseh delov Slovenije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh