Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.06.2008
Premier Janez Janša: Brez uspehov evropskega gospodarstva ne bi bilo uspešne Evropske unije

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Mariboru udeležil konference BusinessEurope, ki se je udeležujejo predsedniki evropskih delodajalskih in industrijskih združenj. Predsedstvo BusinessEurope se namreč vsakih šest mesecev zbere v državi članici, ki predseduje Svetu Evropske unije.

 

(Foto: Bor Slana /Bobo)

 

Premier Janez Janša je po konferenci izrazil prepričanje, da brez uspehov evropskega gospodarstva v zadnjih petdesetih letih, ne bi bilo uspešne Evropske unije oziroma Evropske unije sploh ne bi bilo. »Evropska unija je zrasla na tako imenovanem evropskem gospodarskem čudežu. Vse politične odločitve, ki so nadgrajevale Evropsko unijo, so v bistvu rezultat gospodarskih uspehov,« je poudaril in ob tem dodal, da bo tako tudi v prihodnje.

 

Predsednik zdrženja BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliere, premier Janez Janša in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Borut Meh (Foto: Bor Slana /Bobo)

 

Kot je dejal predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša, je svetu predsednikov BusinessEurope predstavil dosežke na področju gospodarstva v času slovenskega predsedovanja in trende, ki so se pokazali na vrhovih med Evropsko unijo in Japonsko, Združenimi državami Amerike ter Latinsko Ameriko in Karibi. Po njegovih besedah je eden ključnih izzivov, ki so pred nami, prehod na nizko-ogljično oziroma brez-ogljično proizvodnjo in transport. »Ta prehod v bistvu zasluži ime nove industrijske revolucije,« je dejal in ob tem dodal, da bodo s tem povezane spremembe vplivale tako na gospodarstvo kot tudi na način življenja državljank in državljanov Evropske unije. Po oceni premierja je ta proces nepovraten. Od tega, kako bo gospodarstvo odgovorilo na te izzive, pa bo odvisno ali bo to za Evropsko unijo ter njene državljane breme oziroma strošek, ki bo vplival na življenjski standard. »Lahko pa je to tudi nova priložnost, kjer bomo z razvojem in izvozom novih tehnologij naredili Evropo še bolj uspešno,« je zatrdil premier Janez Janša ter dodal, da je to skupen odgovor sedemindvajseterice na negativne posledice klimatskih sprememb.

 

 Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh