Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.06.2008
Premier Janez Janša na slovesnosti ob 530. obletnici Višnje Gore

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes z zaročenko Urško Bačovnik udeležil slovesnosti ob 530. obletnici Višnje Gore. V svojem govoru je poudaril, da je Višnja gora v tej polovici tisočletja, odkar je pridobila mestne pravice, šla skozi različna obdobja, vendar je ostala kraj z dušo. Prav poseben kraj z naravnimi lepotami in ljudmi, ki temu kraju dajejo poseben življenjski utrip.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Višnjane je pohvalil, da so skozi stoletja dokazovali, da se znajo prilagoditi, da so ambiciozni in neutrudni. »S svojo iznajdljivostjo dokazujete, da znate spremembe v času obrniti sebi v prid. Znanje in ustvarjalni potencial je naredil ta kraj napreden in v mnogih primerih tudi vzor za okolico,« je dejal premier. Po njegovih besedah se tudi Slovenija zadnja leta hitro razvija in dohiteva povprečno razvitost Evropske unije. Zadnja leta se celo razvija hitreje kot je bilo predvideno v Strategiji razvoja Slovenije. Zaradi tega je vse bolj trdno usidrana v skupino najbolj inovativnih evropskih držav.

 

V predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije pa je na nek poseben način vpeta tudi Višnja Gora. »Grafično podobo slovenskega predsedstva, ki jo lahko razumemo kot hrastov list, ki predstavlja trdnost, vztrajnost in tudi neuničljivi karakter Slovencev, naroda, ki je miren pod pritiski in razumen v sprejemanju svojih odločitev ali kot kombinacijo petih osnovnih elementov – ognja, zemlje, zraka, vode in vetra, je sestavil prav Višnjan Robert Kuhar,« je spomnil predsednik vlade.

 

Urška Bačovnik, premier Janez Janša in predsednik KS Višnja Gora Janko Zadel (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Leto 2008, ki je po besedah premierja leto dosežkov in prihodnosti, smo začeli zelo ambiciozno in evropsko. Slovenija je prevzela krmilo velike evropske družine, ki ima pol milijarde prebivalcev in govori 23 uradnih jezikov. Družine, ki ima bogato in pestro zgodovino, skozi katero so se prepletali spori, vojne in prijateljstva. In ki danes, kljub kulturni, zgodovinski in verski raznolikosti, živi v prav posebnem sozvočju ter kljub občasnim zastojem kontinuirano napreduje.

 

Spomnil je tudi na vse številne pomembne ljudi, ki so tako ali drugače povezani z Višnjo Goro ter čas pred 530 leti, ko ji je cesar Friderik III. podelil mestne pravice. »Vaša zgodovina seže daleč v preteklost, pomembna pa sta tudi sedanjost in prihodnost. Višnjanom ni treba zardevati, ko poveste, od kod prihajate. Zgodovina vam pritrjuje v tem vašem ponosu. Prepričan sem, da boste znali izkoristiti tudi vse izzive prihodnosti,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter jih spomnil, naj na svojega polža le skrbno pazijo.

 

  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh