Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.06.2008
Premier Janez Janša: Pot medkulturnega dialoga je pot krepitve najbolj trajnih podlag za mir in blaginjo narodov

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob slovesnosti simbolične postavitve temeljnega kamna za gradnjo kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani izpostavil pomembnost današnjega dogodka, s katerim Slovenija tudi s konkretnimi projekti uresničuje vzpodbujanje medkulturnega dialoga.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Evropska unija je leto 2008 označila za leto medkulturnega dialoga, ne le v Evropi, temveč tudi med kulturami Evrope in ostalimi svetovnimi kulturami. »Sodobna Evropa si prizadeva za medkulturni in medverski dialog zato, ker se zaveda, da je človekovo duhovno področje eden od konstitutivnih elementov sleherne družbe,« je dejal predsednik Evropskega sveta Janez Janša in izrazil zadovoljstvo, da tovrstno stališče zagovarjajo vse verske skupnosti v Sloveniji, s čimer se navezujejo na večstoletno tradicijo sodelovanja in solidarnosti.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je ob svojem nagovoru izpostavil večstoletno sodelovanje med slovenskim in srbskim narodom, tudi na področju književnosti, jezikoslovja in glasbenega ustvarjanja. Naša skupna zgodovina na različnih področjih pa lahko, po besedah premierja, predstavlja odličen temelj za razvoj odnosov med narodoma tudi v  prihodnosti.

 

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Med cilji za prihodnost pa je predsednik Evropskega sveta Janez Janša poleg medkulturnega dialoga, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja izpostavil tudi evropsko perspektivo za države Zahodnega Balkana. »Slovenija je v šestih mesecih vodenja Evropske unije vložila velike napore v to, da se pospeši vključevanje držav Zahodnega Balkana k Evropski uniji in da sta bila v času vodenja Evropske unije podpisana pridružitvena sporazuma za pridružitev in za končno evropsko perspektivo tako Srbije kot  tudi Bosne in Hercegovine.« Kot je dejal predsednik slovenske vlade, si v Sloveniji želimo, da se nam v Evropski uniji pridružijo vse države Zahodnega Balkana in da skupaj sooblikujemo evropsko usodo. »Vrednote, ki jih razvijamo stoletja, lahko najbolj učinkovito zavarujemo in razvijamo naprej prav s članstvom v prostovoljni evropski družini narodov,« je še povedal premier Janez Janša.

 

 

   Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh