Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.06.2008
Premier Janez Janša: Pesem je močnejša od rešetk, zidov in težav

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes udeležil 39. tabora slovenskih pevskih zborov, na katerem se vsako leto srečajo ljubiteljski pevski zbori iz Slovenije in zamejstva, letos pa tudi iz več držav Evropske unije.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je ob tej priložnost spomnil na začetke tovrstnega druženja pevcev in ljubiteljev petja. »Najbrž si pobudniki tega tabora niso predstavljali, da bo danes, tukaj v Šentvidu pri Stični, slovenske pesmi pela celotna slovenska domovina. Domovina, ki je tukaj in tista, ki je po svetu: od Gorenjske do Argentine. Niso si predstavljali, da bodo tukaj slovenske pesmi peli naši prijatelji iz Evropske unije – od Estonije do Makedonije, od Belgije do Portugalske.« Pobudniki si, po besedah premierja, prav gotovo niso predstavljali, da bodo prvi začetki, takratna semena, pognala kali in rodila tako bogate sadove.

 

Premier Janez Janša je obenem opozoril tudi na petstoletnico Trubarjevega rojstva, ki jo praznujemo v letošnjem letu ter izpostavil, da gre prav Trubarju zahvala za prvo, na papir zapisano, slovensko pesem.  Pa tudi za geslo pevskega tabora v Šentvidu – naj ljudje pojo. Trubar je na ta način, po besedah predsednika slovenske vlade, govoril o univerzalnih vrednotah, ki jih predstavlja pesem in ki jih še posebej predstavlja zborovsko petje. »In teh pet stoletij je slovenska pesem ne samo napredovala in se razvila do te kvalitete, ki jo imamo danes, ampak je v tem času skupaj s slovensko besedo, oblikovala slovenski nacionalni značaj in pomagala ustvariti slovensko domovino,« je še dejal premier Janez Janša. Hkrati je poudaril, da si slovenska pesem zasluži zelo visoko mesto, ne le kot del slovenske umetnosti, ampak tudi kot del slovenske državnosti.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je s pevci in pevkami ter drugimi ljubitelji petja delil tudi svojo osebno izkušnjo, ko je eden od pevskih zborov, ki je pred dvajsetimi leti sodeloval na zborovanju na Kongresenem trgu v podporo človekovim pravicam, pred zaporniškimi celicami na Metelkovi zapel pesem Lipa, zelenela je. »Ta pesem je prišla skozi zaprta okna, skozi rešetke do nas. In to je bilo najlepše darilo, ki smo ga v tistih dveh mesecih zapora, pred dvajsetimi leti dobili.«

 

    Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh