Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
07.07.2008
Premier Janez Janša: Vezi s Slovenci po svetu se krepijo

Predsednik vlade Janez Janša je danes sklical redno sejo Sveta za Slovence po svetu, ki se je konstituiral pred letom dni. Udeležili so se je vsi člani Sveta slovenskih izseljenskih skupnosti iz Argentine, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Francije, Kitajske, Nemčije, Srbije in Združenih držav Amerike.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez  Janša je uvodoma predstavil glavne dosežke predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in se zahvalili vsem Slovencem po svetu, ki so kakorkoli v tem obdobju prispevali k organizaciji kulturnih prireditev in drugih dogodkov za promocijo Slovenije. Ob tej priložnosti so člani Sveta iz izseljenstva premierju izrekali čestitke za uspešno slovensko predsedovanje Evropski uniji in se zahvalili za posebno pozornost Vlade Republike Slovenije ter njene aktivnosti za Slovence po svetu, zlasti ob nedavnem sprejemu nove »Strategije odnosov Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja«.

 

Člani Sveta so izmenjali informacije o aktualnih dejavnostih slovenskih skupnosti po svetu, s posebno pozornostjo na večjem vključevanju mladih v društveno življenje. Predlagali so nekatere konkretne predloge za poglobljeno sodelovanje z domovino in izpostavili administrativne ovire pri urejevanju postopkov v Sloveniji, potrebo po olajšanem glasovanju na volitvah in željo po hitrejšem obveščanju o novostih v Sloveniji. Prizadevajo si še za boljše poznavanje delovanja slovenskih izseljenskih skupnosti v sami domovini Sloveniji ter za večjo medijsko prepoznavnost.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je za predloge poglobljenega sodelovanja zahvalil in predstavil aktivnosti vlade v okviru Programa dela Sveta v preteklem letu za nadaljnjo krepitev vezi s Slovenci po svetu in utrjevanje njihovih skupnosti. Poleg otvoritve centra za slovenske študije ter slovenskega muzeja in arhiva v Clevelandu, olajšanega štipendiranja za mlade Slovence po svetu ne glede na državljanstvo in finančne pomoči za slovenske poslovne klube po svetu je izpostavil bližnjo vzpostavitev posebnega spletnega portala za Slovence po svetu s široko paleto informacij, novosti in koristnih povezav, ki se bo stalno nadgrajeval glede na potrebe slovenskih izseljenskih skupnosti.

Nazaj na seznam
|
Na vrh