Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.07.2008
Premier Janez Janša: Za koalicijo je stabilen mandat usklajenega delovanja

Predsednik vlade Janez Janša je po današnjem sestanku vrha koalicije njeno delovanje v tem mandatu ocenil kot uspešno in stabilno. To je omogočilo, da se koalicijski partnerji niso ukvarjali z različnimi političnimi turbulencami, ampak so se lahko posvetili ključnim razvojnim vprašanjem in potrebam državljank in državljanov.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik vlade je poudaril, da statistika realizacije koalicijske pogodbe kaže, da je koalicija ob podpisu pogodbe načrtovala 706 konkretnih ukrepov, od katerih jih je bilo objektivno gledano izpolnjenih dobrih 80 %. Nekateri ukrepi so bili deloma realizirani, le dobrih 5 % ukrepov pa je ostalo nerealiziranih. Premier je izpostavil, da so bili v okviru teh ukrepov tudi številni dogodki, ki jih ob podpisu koalicijske pogodbe ni bilo mogoče predvideti, vendar je koalicija nanje učinkovito reagirala.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Med ključnimi dosežki koalicijske pogodbe, je po mnenju predsednika slovenske vlade Janeza Janše, povečanje zaposlenosti oziroma znižanje brezposelnosti. »Slovenija ima po dveh letih in pol delovanja te koalicije zgodovinsko nizko brezposelnost in hkrati zgodovinsko visoko zaposlenost,« je povedal premier in dodal, da se bo število delovnih mest v prihodnosti prav gotovo še povečevalo.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Eden do pomembnejših dosežkov koalicijskih partnerjev je tudi znižanje javne porabe, ki je v Sloveniji rasla od osamosvojitve naprej. »To je prvi mandat, kjer smo javno porabo znatno znižali ter pocenili funkcioniranje države brez tega, da bi bile katerekoli socialne pravice zmanjšane. Za 3,2 % je bila javna poraba znižana v času do konca lanskega leta, to pa je tudi v evropskem merilu daleč najboljši dosežek. Slovenija je v tem mandatu prvič ustvarila proračunski presežek. Lansko leto je bilo prvo leto v zgodovini Slovenije, ki ga nismo zaključili s proračunskim primanjkljajem, leto 2008 pa bo drugo leto zapored s proračunskim presežkom,« je dejal predsednik vlade.

 

Kot velik uspeh koalicije je premier Janez Janša izpostavil tudi vzpostavitev mehanizmov za varstvo konkurence, kar bo imelo dolgoročne pozitivne učinke na cenejše življenje in boljši status potrošnikov v državi. Na izboljšanje statusa državljank in državljanov pa bo vplival tudi socialni sporazum, ki so ga podpisali predstavniki delodajalcev in delojemalcev. Koalicijskim partnerjem pa je uspelo, po petnajstletnih naporih, vzpostaviti tudi pregleden sistem plač v javnem sektorju.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Dodana vrednost vladne koalicije, je po besedah predsednika slovenske vlade, predvsem v tem, da je bila prva v zgodovini slovenske države, ki je tudi opoziciji ponudila polnopravno in enakopravno sodelovanje pri sprejemanju ključnih razvojnih rešitev. »Opozicijskim strankam smo ponudili v podpis sporazum o partnerstvu za razvoj, opozicija pa je imela tudi možnost popolnega nadzora v sektorjih in infrastrukturah, kjer tega nadzora s strani opozicije nikoli prej ni bilo,« je še povedal premier Janez Janša.

 

        Izjava predsednika Vlade RS

 

   Pregled realizacije koalicijske pogodbe

 

   Nekateri ključni dosežki koalicije v mandatu 2004-2008

Nazaj na seznam
|
Na vrh