Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.08.2008
Premier Janez Janša: Potrebno se je vprašati o odgovornosti tistih, ki so dopuščali nastanek monopolov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je drevi v Zagorju odzval tudi na aktualno dogajanje v povezavi s predorom Šentvid. Kot je povedal ob tej priložnosti, je včeraj od ministra za promet Radovana Žerjava in ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja zahteval, da v roku enega tedna predložita Vladi Republike Slovenije natančno poročilo o vzrokih za zastoje v prometu in ogrožanje splošne varnosti udeležencev prometa v predoru Šentvid oziroma o aktivnostih policije pri ugotavljanju utemeljenosti suma povzročanja splošne nevarnosti v omenjenem predoru. »Ko dobim ta poročila, ko jih preučimo in pripravimo gradivo za sejo vlade, se bom odločil v zvezi s ponujenimi odstopi. V tem trenutku je preuranjeno za kakršno koli odločitev,« je povedal premier.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah predsednika vlade je minister Radovan Žerjav, ki je funkcijo prevzel lansko leto, svoje delo dobro opravljal. Ob tem je poudaril, da je le ta prvi minister, ki se je spopadel z močjo lobijev in monopolov, kateri so doslej bistveno dražili izgradnjo slovenske avtocestne infrastrukture. Premier je še poudaril, da ceni njegovo gesto, s katero sprejema objektivno odgovornost za nastalo situacijo, čeprav zanjo ni neposredno odgovoren.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Ob tej priložnosti je predsednik vlade Janez Janša še dejal, da bo o neposredni odgovornosti in krivdi  mogoče govoriti šele po prejemu dokončnega poročila. Vendar pa se je, po njegovih besedah, ustvaril vtis, da so zadnji zapleti v predoru Šentvid povezani z aktivnostmi, s katerimi je Ministrstvo za promet želelo poceniti gradnjo avtocest in prekiniti prakso, na podlagi katere so slovenski davkoplačevalci plačevali bistveno višjo ceno za to infrastrukturo, kot pa bi bila realna. Po mnenju predsednika vlade se je ob tem potrebno tudi vprašati o odgovornosti tistih, ki so zadnjih petnajst, šestnajst let dopuščali nastanek monopolov. »Te strukture niso nastale v zadnjih treh letih. V zadnjih treh letih skušamo te monopole omejiti in ob tem velikokrat naletimo na nagajanje tistih, ki so te strukture ustvarjali.«

 

Glede kritja stroškov nastalih v predoru Šentvid je premier še dejal, da mora vsak izvajalec, ki ne opravi svojega dela v skladu s pogodbo in poslovnimi pričakovanji, plačati škodo, ki je nastala. »V teh primerih je škoda velika - posredna in neposredna,« je poudaril.

 

   Magnetogram izjave predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh