Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.08.2008
Premier Janez Janša: Vlada bo zagotovila pomoč prizadetim področjem

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša si je danes popoldan v Podravju ogledal posledice včerajšnjega neurja. Na Ptuju se je srečal tudi s poveljnikom Civilne zaščite Miranom Bogatajem, ki ga je seznanil s prvimi ocenami škode.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Po besedah predsednika vlade je neurje, ki je prizadelo najmanj 47 občin, povzročilo veliko škodo. Ob tem pa je dejal, da ne gre pozabiti tudi na posledice neurij iz bližnje preteklosti. “Možno je reči, da je letošnje leto, kar se tiče neurij, in njihovih posledic katastrofalno,« je ocenil premier in dodal, da bo potrebno biti previden tudi v jesenskih mesecih, saj napoved ni najboljša.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Premier je zatrdil, da bo vlada posledice neurja obravnavala na prvi redni seji prihodnji četrtek, ko bodo že znane prve ocene škode iz posameznih občin. Vlada bo sprejela ukrepe, ki so predvideni za takšne situacije - finančno pomoč občinam za stroške prvih intervencijskih ukrepov in materiala, ki je bil uporabljen, ter za neposredno pomoč družinam, ki se bo, tako kot v podobnih primerih, delila preko občin oziroma občinskih komisij. Po zagotovilih civilne zaščite naj bi vlada v roku enega meseca dobila še uradno oceno škode. Takrat bo vlada, če bo to potrebno, po besedah premierja Janeza Janše tudi parlamentu predlagala določene ukrepe.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Ob tej priložnosti premier ni želel špekulirati o vsoti, ki bo potreba za sanacijo, saj so v tem trenutku znane le delne številke. Kot je dejal je poškodovanih več kot 3000 objektov, nekateri od teh zelo malo, drugi so v celoti uničeni. Povsem neznana pa je zazdaj škoda v kmetijstvu. “Kjer so poljščine, vinogradi, gozdovi popolnoma uničeni, je nastala tudi dolgotrajna škoda,” je dejal premier in dodal, da bo vlada skušala zagotoviti sredstva tudi za samopomoč v kmetijstvu. Po njegovih besedah bo vlada, če bo to potrebno, predlagala tudi rebalans proračuna.

Nazaj na seznam
|
Na vrh