Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.08.2008
Premierja Janez Janša in Ferenc Gyurcsány o načrtih za prihodnost

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes dopoldan, skupaj z madžarskim kolegom Ferencem Gyurcsányjem, udeležil slovesnosti ob odprtju avtocestnih odsekov na slovenski (Beltinci-Pince) in madžarski strani (Pince/Tornyszentmiklós-Budimpešta). Ob tej priložnosti sta se oba premierja sestala tudi na krajšem dvostranskem srečanju, katerega osrednja pozornost je bila namenjena nadaljnjim priložnostim v dvostranskih odnosih med Slovenijo in Madžarsko ter aktualnim evropskim in drugih mednarodnim vprašanjem.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Premier Janez Janša je po srečanju izrazil zadovoljstvo ob odprtju preko 70 kilometrov moderne avtoceste ter dodal, da bo z dokončanjem še zadnjega odseka pomurske avtoceste prihodnji mesec Jadransko morje z moderno avtocesto prvič povezano z Budimpešto. 

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Na dvostranskem srečanju sta premierja obeh vlad nadaljevala pogovore iz lanske jeseni, ko je potekala prva skupna seja obeh vlad. »Na lanskem srečanju smo govorili o tem, da obstajajo še številne neizkoriščene priložnosti, ko gre za menjavo blaga in storitev med državama,« je dejal premier Janez Janša in dodal, da najnovejši statistični podatki kažejo, so bile od takrat odkrite še neizkoriščene priložnosti. Kot je dejal se je menjava blaga in storitev v letu 2007 povečala za 30%, v letošnjem letu pa preko 20%. Sogovornika sta se dotaknila tudi načrtov za nove infrastrukturne povezave med sosednjima državama, kot so električno, plinsko in železniško omrežje.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Po beseda premierja Janeza Janše so skupne seje obeh vlad, kakršna je bila v jeseni 2007, odlična priložnost, da pregledamo že dogovorjeno ter zastavimo nove cilje za prihodnost. Med možnimi temami za prihodnje sodelovanje bi, po mnenju predsednika slovenske vlade, veljalo nameniti pozornost sodelovanju na področju energetike in infrastrukture.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je ob tej priložnosti tudi zahvalil madžarskemu kolegu Ferencu za podporo, ki jo je Madžarska nudila naši državi v času predsedovanja evropski sedemindvajseterici. »Bili smo trdni zavezniki. Še posebej, ko je šlo za reševanje nekaterih zahtevnih situacij v regiji Zahodnega Balkana, ki jo oboji zelo dobro poznamo,« je dejal premier ter izrazil prepričanje, da je posledica tega zavezništva stabilna regija.

 

  Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh