Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.08.2008
Premier Janez Janša: Vlada je za prvo pomoč prizadetim v neurjih namenila 15,5 milijona evrov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na novinarski konferenci predstavil ukrepe, katere je na današnji seji sprejela Vlada RS in so namenjeni odpravljanju prvih posledic neurij, ki so v preteklih dveh mesecih hudo prizadejala številne dele Slovenije. Ne glede na to, da neposredna škoda še ni dokončno ocenjena, pa le ta, po besedah premierja Janeza Janše, znaša 0,3 promile načrtovanih proračunskih sredstev za tekoče leto, zaradi česar lahko Vlada RS za potrebe sanacije aktivira proračunsko rezervo.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Finančna sredstva v višini 15,5 milijona evrov je vlada tako namenila za neposredno odpravo posledic neurja, pokritje stroškov gasilskih in reševalnih služb, nabavo porabljenega materiala, izvedbo načrtov odlaganja azbestno-cementne kritine, oblikovanje tehnično-informacijske pisarne. Slednja bo v naslednjih dneh oblikovana na Ptuju in bo nudila svetovanje ter pomoč oškodovancem pri sanaciji objektov. Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, so danes odobrena sredstva namenjena tudi popravilu šolskih objektov, sofinanciranju poseka poškodovanega gozdnega drevja, sanaciji gozdnih cest ter streh splošnih bolnišnic na Ptuju in v Murski Soboti. Prav tako bo vlada že v prihodnjih dneh denarna sredstva nakazala tudi Rdečemu križu in Slovenski Karitas za zagotavljanje solidarnostne pomoči, ki se bo najbolj prizadetim delila v sodelovanju z občinami oziroma tamkajšnjimi komisijami. Ministrski zbor pa je Ministrstvo za finance zadolžil, da pripravi navodila za odlog oziroma odpis davčnih obveznosti posameznikom, ki jih je neurje najbolj prizadelo.

 

»Vlada je danes obravnavala tudi predloge ukrepov, ki jih bo potrebno sprejeti v prihodnje, zato da se trajno pripravimo na zmanjševanje posledic, ki nastanejo ob takšnih neurjih,« je poudaril premier in napovedal ustanovitev stalne svetovalne službe, ki bo svetovala in objavljala priporočila v zvezi z gradnjo objektov in drugih posegov v prostor, tako da bi bili le ti čim bolj prilagojeni tudi spremenjenim klimatskim razmeram. Zaradi deficitarnosti določenih poklicev na področju gradbeništva, ki lahko sodelujejo pri hitri in učinkoviti odpravi posledic neurja, pa bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve preko Zavoda RS za zaposlovanje pristopilo k izdaji urgentnih delovnih dovoljenj za tujce.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

»Vlada je na koncu tudi izrazila priznanje vsem, ki so sodelovali pri teh prvih ukrepih pomoči po teh neurjih - še posebej gasilcem in drugim pripadnikom Civilne zaščite. Izrazila je tudi priznanje občinskim vodstvom, še posebej v Podravju, ki so se ustrezno odzvala in že prvi dan po teh neurjih pomagala sanirati tiste najbolj urgentne primere,« je ob tej priložnosti dejal predsednik slovenske vlade.

 

Premier Janez Janša je predstavil tudi nekatere aktivnosti v povezavi z zapleti, ki so se pojavili po odprtju avtocestnega predora Šentvid. Tako je v zvezi s ponujenim odstopom ministra za promet povedal, da iz poročil, obravnavanih na današnji seji vlade, izhaja, da minister Radovan Žerjav ni odgovoren za nastale zaplete, temveč je naredil vse, da bi se zapleti čim prej odpravili, posledice v predoru pa sanirale. Tako torej njegovega ponujenega odstopa ni sprejel.

 

V zvezi z vlogo uprave Družbe za avtoceste Republike Slovenije v omenjenem primeru in njenim ponujenim odstopom Vlada RS ni sprejela dokončne odločitve. Kot je dejal premier, so bili predstavljeni nekateri ukrepi, ki jih mora uprava družbe podrobneje izvesti v roku štirinajst dni. »Potem bo vlada, ki je tudi v vlogi skupščine DARS, odločila ali sprejme odstop uprave ali ne. Če bomo ocenili, da so ukrepi, ki bodo v tem času sprejeti, ustrezni in če bodo predlagani tudi srednjeročni ukrepi, ki bodo dali garancijo, da se podobne stvari ne bodo več dogajale, potem odstopa ne bomo sprejeli. V nasprotnem primeru bo vlada odstop sprejela,« je še dejal premier Janez Janša.

 

         Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh