Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.08.2008
Premier Janez Janša: Slovenski planinci pred dvesto in več leti so bili tudi narodni buditelji

»Vesel sem, da ravno v tem času potekajo resni pogovori o tem, da se zagotovijo dodatna sredstva za obnovo preko sto slovenskih planinskih koč oziroma domov. Tudi iz evropskih skladov bo na razpolago v ta namen nekaj milijonov evrov nepovratnih sredstev. S tem boste lahko obnovili veliko prenočitvenih in bivalnih kapacitet,« je danes v Bohinju dejal predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 230. letnici prvega vzpona na Triglav. Dodal je, da so nekatere planinske koče nujno potrebne obnove, zato je potrebno sredstva izkoristiti, v slovenske gore pa bo tako še bolj prijetno zahajati.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

V svojem nagovoru je dejal, da spomenik štirim srčnim možem v Bohinju spominja na dejstvo, da smo se Slovenci nekaterih podvigov lotili, ne samo pravočasno, ampak med prvimi v Evropi. To zagotovo velja tudi za prvi uspešen vzpon na Triglav. Po njegovem so slovenske gore v slovensko dušo vtisnile neizbrisen pečat. Okolje, v katerem živimo in v katerem so živeli naši predniki, pa nas je tudi svojevrstno oblikovalo.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Po svetu težko srečaš toliko ljudi v gorah kot ravno v Sloveniji, je prepričan premier. »To zagotovo vpliva tudi na nekoliko specifičen način razmišljanja, katerega značilnost je, da se zavedamo, da v življenju ni vse enostavno in vse lahko. Včasih se je namreč treba tudi potruditi, tako kot se je treba potruditi, da prideš na kakšen vrh ali na goro. Vendar pa se od tam vidi dlje in zagotovo je tak napor tudi poplačan,« je bil optimističen.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Po mnenju predsednika vlade planinstvo ni samo rekreacija ali športna dejavnost, je namreč mnogo več. Najbolj znani Slovenci, planinci in gorniki, ki so bili večinoma prvopristopniki na naših vrhovih in so tem vrhovom dajali tudi slovenska imena, so bili v glavnem tudi narodni buditelji. Bili so ljudje, ki so se borili za slovensko zemljo in ohranjali slovenstvo v naših krajih tudi v časih, ko je prevladoval še nek drug jezik – nenazadnje tudi s slovenskim poimenovanjem koč v našem gorovju.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Ob koncu se je premier zahvalil vsem tistim gornikom, ki redno vzdržujejo in markirajo planinske poti ter tistim, ki skrbijo za varnost in reševanje v gorah. Prav tako pa je izrazil hvaležnost tudi tistim, ki skrbijo za preko 6000 prenočitvenih kapacitet v slovenskih gorah in na ta način nadgrajujejo slovensko turistično ponudbo.

 

   Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh