Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.08.2008
Občutno znižanje inflacije in nadaljnje zniževanje brezposelnosti sta dobra obeta za hiter razvojni tempo v prihodnosti

V Sloveniji so se v mesecu avgustu cene življenjskih potrebščin v primerjavi z julijem znižale za 0,6%. Cene življenjskih potrebščin se tako že drugi mesec zapored znižujejo. V avgustu se je tako medletna inflacija s 6,9% znižala na 6,0%. K znižanju inflacije je največ pripomoglo znižanje cen nafte na svetovnih trgih, zniževale pa so se tudi cene hrane in brezalkoholnih pijač, stanovanj ter zdravja.

 

(Foto: Tomo Brejc)

 

Znižanje inflacije v državah evro območja pa je bilo bistveno nižje. Medletna inflacija v državah evro območja se je tako znižala s 4% v mesecu juliju na 3,8% v mesecu avgustu.

 

Razloge za pomembno znižanje inflacije v Sloveniji je potrebni iskati v dejstvu, da je vpliv nafte na inflacijo v Sloveniji večji kot v državah evro območja in pa v rezultatih ukrepov, ki jih je za znižanje inflacije sprejela vlada. Vlada RS je v okviru izvajanja ekonomskih politih problem inflacije postavila na prvo mesto. V letu 2007 smo dosegli proračunski presežek, z rebalansom proračuna za 2008 pa smo proračunski presežek napovedali tudi za letošnje leto. S tako proračunsko politiko je vladi v prvih treh letih po evropsko primerljivi metodologiji uspelo javni dolg znižati s 27,6% BDP na 24,1% BDP v letu 2007 oziroma za 3,5 odstotne točke. Po načrtih za leto 2008 se bo dolg širšega sektorja države znižal na 23,4% BDP oziroma za 4,2 odstotne točke v obdobju 2004 – 2008. Slovenija ima tako med državami evro območja za Luksemburgom drugi najnižji javni dolg.

 

Ob varčni in preudarni politiki, je vlada sprejela vrsto drugih protiinflacijskih ukrepov. Trošarine smo znižali na najnižjo možno raven, katero predpisi Evropske unije še omogočajo. Izdatno podpiramo nevladne organizacije za zaščito potrošnikov, predvsem pa želimo izboljšati konkurenco na slovenskem trgu. Urad za varstvo konkurence intenzivno izvaja ukrepe za preprečevanje dogovorov med trgovci, ki smo jim bili priča v zadnjem letu in pol.

 

Ob ugodnem trendu zniževanja inflacije pa so izredno ugodne tudi razmere na trgu dela v Sloveniji. Brezposelnost se je tako v drugem četrtletju letošnjega leta občutno znižala in sicer za 0,9%. Po metodologiji Mednarodne organizacije dela (ILO) in Evropskega statističnega urada (Eurostat) tako brezposelnost v Sloveniji znaša 4,2%, kar je v primerjavi z državami evro območja ena najnižjih stopenj brezposelnosti. Povprečna stopnja brezposelnosti v omenjenih državah v drugem četrtletju letošnjega leta namreč znaša 7,3%, kar je za 3,1 odstotne točke več kot v Sloveniji.

Nazaj na seznam
|
Na vrh