Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.08.2008
Premier Janez Janša: Potrebujemo jasno definiranje evropske perspektive držav v vzhodni soseščini Evropske unije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji skupni novinarski konferenci s predsednikom Vlade Republike Latvije Ivarsom Godmanisom in predsednikom Vlade Češke republike Mirekom Topolánekom, ki je bila ob robu začetka 3. Strateškega foruma Bled, povedal, da sta bili osrednji temi pogovorov treh premierjev ob včerajšnjem in današnjem bilateralnem srečanju predvsem razmere v Gruziji in jutrišnje izredno zasedanje Evropskega sveta, ki bo v celoti posvečeno dogodkom v vzhodni soseščini Evropske unije.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Ko gre za razgovore, vezane na jutrišnje izredno zasedanje Evropskega sveta, delimo enotne poglede o tem, da v Gruziji in sploh v tem delu soseščine Evropske unije, potrebujemo mir, stabilnost in spoštovanje ozemeljske celovitosti držav. Potrebujemo tudi jasno definiranje evropske perspektive držav v vzhodni soseščini Evropske unije in v tem trenutku predvsem angažiranja vseh pristojnih mednarodnih institucij, da se prepreči kakršnakoli možnost eskalacije konflikta, da se zagotovita mir in stabilnost,« je povedal slovenski premier Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je izrazil zadovoljstvo, da sta se oba visoka gosta odzvala tudi vabilu za sodelovanje na tretjem blejskem strateškem forumu, saj gre za enega od pomembnih evropskih dogodkov, na katerem so razprave posvečene najbolj aktualnim temam. Tako so na bilateralnih srečanjih predsedniki vlad govorili tudi o osrednjih temah blejskega strateškega foruma, in sicer o podnebnih spremembah in energiji.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je še povedal, da sta s češkim premierjem govorila tudi o prihajajočem predsedovanju Svetu Evropske unije, ki ga bo v prihodnjem letu prevzela Češka republika, pri čemer sta največ poudarka namenila prioritetam češkega predsedovanja Evropski uniji. »Veseli smo, da je Češka med svoje prioritete uvrstila tudi širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. Gre za nadaljevanje ene od naših prioritet in Slovenija bo tukaj z veseljem sodelovala po najboljših močeh,« je dejal premier Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Tako predsedniku vlade Godmanisu kot tudi predsedniku vlade Topolaneku se je slovenski premier ob tej priložnosti zahvalil za pomoč, razumevanje in kooperativnost v prvi polovici letošnjega leta, ko je Slovenija kot prva nova država članica vodila Evropsko unijo. »Ta pomoč naših kolegov, še posebej iz novih držav članic, je bila zelo pomembna. Koordinacije, ki smo jih imeli v tem času, na primer z Višjegrajsko skupino, z Baltskimi državami in osebno z obema predsednikoma vlad, so zelo pomagale k temu, da je lahko Slovenija to nalogo izpeljala uravnoteženo in tako, da je imela pred očmi interese celotne Evropske unije, starih in novih držav članic.« Oba premierja pa sta ob tej priložnosti tudi pohvalila slovensko predsedovanje in se predsedniku vlade Janezu Janši zahvalila za veliko in odgovorno delo, ki je bilo v tem času opravljeno.

 

   Magnetogram izjave predsednika Vlade RS

   Novinarska konferenca predsednika Vlade RS, predsednika Vlade Češke republike in predsednika Vlade Republike Latvije (slovensko, češko, angleško)

Nazaj na seznam
|
Na vrh