Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.08.2008
Premier Janez Janša: Za energetsko in okoljsko varnost sta pomembna skupna evropska politika in sodelovanje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je popoldne na Bledu udeležil otvoritve tretjega Strateškega foruma Bled, ki poteka pod naslovom Energija in podnebne spremembe: Si.nergija za prihodnost. Sodeloval pa je tudi v razpravi na temo strateških izzivov podnebnih sprememb in energetske varnosti. V svojem uvodnem nagovoru je dejal, da se Evropa pripravlja na povečanje raznolikosti energetskih virov. Zato je bila energetska varnost tudi na vrhu prioritet slovenskega predsedstva Evropske unije, ki se je zedinila glede ciljev, ne pa tudi glede ukrepov za njihovo uresničitev. Slednje bo, kot je dejal, predstavljalo izziv za francosko in češko predsedstvo.

 

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

V razpravi, v kateri so sodelovali še češki premier Mirek Topolánek, predsednik latvijske vlade Ivars Godmanis ter nekdanji avstrijski zvezni kancler Wolfgang Schüssel, je premier Janez Janša izpostavil dejstvo, da je sinergija med energetsko varnostjo in podnebnimi spremembami močna spodbuda za strukturne spremembe v Evropi, kar je tudi ključ za transformacijo povezave. Ta bo tako imela velik vpliv na različna področja, prinesla pa bo tudi socialno-ekonomski potencial pri ustvarjanju dobičkov in novih delovnih mest. Obnovljivi viri energije naj bi do leta 2050 zagotovili že polovico vseh osnovnih potreb po energiji, v Evropi pa naj bi na ta način proizvedli kar 70 odstotkov vse elektrike.

 

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

»Seveda pa bo trajalo nekaj časa, preden se bomo lahko popolnoma zanesli na novo generacijo virov. Zato bi morali še naprej poskušati kar najbolje izkoristiti obstoječe tehnologije brez emisij, vključno z jedrsko,« je prepričan premier Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Evropski voditelji so se na današnjem blejskem forumu strinjali, da je za učinkovit spopad s podnebnimi spremembami in za sočasno zagotovitev energetske varnosti potrebna skupna evropska politika, h kateri je potrebno pritegniti tudi ostale velike onesnaževalke in porabnice energije. »Sama Evropska unija ne more rešiti problema klimatskih sprememb, ne glede na to, kakšne cilje si zastavimo,« je priznal predsednik slovenske vlade Janez Janša in izpostavil sodelovanje z Združenimi državami Amerike in Kitajsko. Na primeru Danske pa je pokazal, da je mogoče zagotoviti tudi gospodarsko rast ob zmanjšanju porabe energije.

 

  Govor predsednika Vlade RS (angleško)

Nazaj na seznam
|
Na vrh