Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.09.2008
Premier Janez Janša: Uresničitev podpisanega sporazuma je ključna za mir in stabilnost v Gruziji in njeni okolici

Predsedniki držav in vlad članic Evropske unije so danes popoldne v Bruslju začeli izredno zasedanje Evropskega sveta, ki ga je zaradi krize med Gruzijo in Rusijo sklicala predsedujoča Francija. Evropski voditelji naj bi tako ocenili, kakšne posledice bo imel gruzijsko-ruski konflikt na odnose med Rusko federacijo in Evropsko unijo.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Kot je ob prihodu na izredno zasedanje Evropskega sveta dejal premier Janez Janša je najprej potrebna trdna podpora sporazumu v šestih točkah. "Uresničitev tega sporazuma je namreč v tem trenutku ključna za mir in stabilnost v regiji. Na tej osnovi je zato potrebna podpora Gruziji, vključno s humanitarno pomočjo in pomočjo za obnovo. Prepričan sem, da bomo okrog tega danes dosegli soglasje," je dejal premier. Dodal je, da je potrebno zagotoviti mednarodno navzočnost na celotnem ozemlju Gruzije ter zaščito njene ozemeljske celovitosti. Evropska unija bo tako zagotovo sprejela zaključke v smeri udeležbe tudi s strani same Evropske unije. Po njegovih besedah pa je potrebna tudi širša razprava o razmerah v celotni vzhodni soseščini, kar pomeni, da bo zelo verjetno podprta možnost za nadgradnjo poljsko-švedskega predloga o vzhodnem partnerstvu.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Glede prihodnjih odnosov med Evropsko unijo in Rusko federacijo pa je obžaloval, da je do krize v Gruziji prišlo potem, ko je bil po dolgotrajnih pogovorih usklajen pogajalski okvir za nov partnerski sporazum med Evropsko unijo in Rusko federacijo. "Žal je to, kar je storila Ruska federacija, vse skupaj potisnilo nazaj," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh