Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.09.2008
V preiskavi pristojnih organov ni ničesar, kar bi pritrjevalo obtožbam iz oddaje finske televizije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je po objavi neresničnih obtožb, ki so bile izrečene v oddaji »Resnica o Patrii« finske televizije YLE, po telefonu slišal s predsednikom Vlade Republike Finske Mattijem Vanhanenom. Slednji je, po preverjanju, slovenskemu premierju zatrdil, da finski organi ne preiskujejo nikakršnega suma proti kateremukoli članu slovenske vlade ali kateremu drugemu slovenskemu državljanu.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Včeraj so slovenski preiskovalni organi tudi s premierjem Janezom Janšo, podobno kot z nekaterimi drugimi osebami, ki nastopajo v oddaji finske televizije, opravili informativni pogovor. Ob tem se je edino vprašanje, ki je bilo naslovljeno nanj, nanašalo na obtožbo izrečeno v omenjeni oddaji. Preiskovalci so predsedniku vlade tudi pojasnili, da v preiskavi ni ničesar, kar bi se nanašalo na navedbe iz omenjene oddaje in tudi nobenih osnov, na podlagi katerih bi bil on lahko kakorkoli zaslišan.

 

Velja tudi poudariti, da diplomatska nota, ki jo je včeraj finski strani posredovalo Ministrstvo za zunanje zadeve, ni usmerjena v delovanje finske nacionalne televizije ter ne posega v novinarsko svobodo. Povod zanjo je namreč bila trditev novinarja v omejeni oddaji, da naj bi se dokazi za njegove obtožbe nahajali v finskem državnem podjetju. Glede na to, da je včeraj podjetje Patria to trditev že zanikalo, se konstrukt sodelujočih v oddaji iz dneva v dan ruši, je prepričan slovenski premier.

 

V zvezi z napovedano izredno sejo Državnega zbora RS predsednik vlade Janez Janša pričakuje, da bodo poročila pristojnih organov na seji konkretna in da se bo vsaj nekaj od sumov pojasnilo. Glavnega odgovora, kje so dokazi za tako absurdno obtožbo, pa na seji ni pričakovati, saj te, po prepričanju predsednika vlade, lahko dajo samo tisti, ki so obtožbe izrekli.

Nazaj na seznam
|
Na vrh