Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.09.2008
Premier Janez Janša: Ni nobenih znakov za hitro ohlajanje gospodarstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob današnjem sporočilu Statističnega urada Republike Slovenije, da je Slovenija v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni zabeležila 5,5-odstotno gospodarsko rast, kar je več kot preteklo četrtletje,  dejal, da ni nobenih razlogov za hitro ohlajanje gospodarstva.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Poudaril je, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju krepko čez pet odstotkov, brezposelnost pa je v zadnjem mesecu še upadla. Dodal je, da je tako ustvarjena realna in solidna osnova, na podlagi katere je moč nadaljevati s takšno rastjo slovenskega gospodarstva. »Slovenija je s tem, ko je presegla 90 odstotkov povprečne razvitosti Evropske unije, prišla v položaj, ko bo, ne samo prehitela povprečno razvitost Evropske unije, ampak bomo še za časa življenja naše generacije odpravili revščino v celoti,« je dejal premier.

 

Po podatkih Statističnega urada RS je Slovenija v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni zabeležila 5,5-odstotno gospodarsko rast. V prvih šestih mesecih letos pa je bil obseg bruto domačega proizvoda v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 prav tako realno višji za 5,5 odstotka.

 

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje pa je bilo konec avgusta 2008 prijavljenih 60.669 brezposelnih oseb. V primerjavi z julijem se je brezposelnost zmanjšala za 1,4 odstotka, v primerjavi z lanskim avgustom pa za 11,5 odstotka. Po zadnjih podatkih o stopnji registrirane brezposelnosti, ki jo izračunava državni statistični urad, je bilo junija brez dela 6,4 odstotka aktivnega prebivalstva, kar je 0,1 odstotne točke manj kot mesec dni prej. Avgusta 2008 se je zaposlilo 3.134 brezposelnih oseb, kar je 35,5 odstotka več kot mesec prej.

Nazaj na seznam
|
Na vrh