Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.12.2005
Predsednik vlade v Državnem zboru dodatno obrazložil predlog za imenovanje ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in sprejemanje Strategije razvoja Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes v Državnem zboru poslankam in poslancem dodatno obrazložil predlog za imenovanje ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje Strategije razvoja Slovenije Jožeta P. Damijana.

Ljubljana, 20. december 2005: Predsednik Vlade RS Janez Janša je na 12. redni seji Državnega zbora RS, pod točko imenovanje ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, predstavil kandidaturo dr. Jožeta P. Damijana (foto: Uroš Hočevar)

 

Predsednik vlade je uvodoma poudaril, da je po sprejetju Strategije razvoja Slovenije, ki je bila sprejeta s širokim konsenzom prišel čas, ko Slovenija potrebuje koordinacijo tudi na vladni ravni. Po njegovem mnenju je nastopil čas, ko Slovenija podobno kot pred vstopom v Evropsko Unijo, potrebuje vladno službo in ministra brez listnice, ki bo usklajeval pripravo ukrepov in bo imel vedno vpogled, kako stvari potekajo. Po mnenju predsednika vlade sodi Slovenija v prostor, kjer so spremembe stalnica, saj jih zahtevajo potrebe globalizacije. "Evropska Unija je med dilemo, ali se jim bo skušala izogniti ali prilagoditi, odločila za slednjo in je zato sprejela lizbonsko strategijo", je povedal premier.

 

Strategija je sprva zaobšla nekatere članice EU in tudi takratne države kandidatke, v Sloveniji pa se je širila zavest, da moramo nekaj narediti, da ne bomo zaostali za izzivi globalizacije, ki prihajajo, zato je bila sredi letošnjega leta tudi sprejeta Strategija razvoja Slovenije.

 

Po besedah predsednika vlade je Slovenija v fazi, ko je treba del ukrepov, ki niso sporni, pospešeno izvajati, za drugi del pa so potrebni še dodatni izračuni in simulirani učinki iz modelov, ki deloma že obstajajo ali pa se pripravljajo. Pripravljen okvir gospodarskih in socialnih reform večinoma sodi v polje socialnega dialoga. "To je vlada sprejela kot pogajalsko izhodišče za sklenitev socialnega sporazuma za naslednje srednjeročno obdobje, žal pa smo že na začetku naleteli na apriorno zavračanje tega", je povedal premier in v nadaljevanju izpostavil dejstvo, da smo s sprejemom nove finančne perspektive dobili proračunski okvir EU do leta 2013. "Sedaj je odvisno od nas, kako bomo znali pristopiti k realizaciji in prilagoditvi novim razmeram. Reforme lahko izvedemo brez poslabšanja socialnega položaja in večanja razlik. To se je dogajalo do sedaj, zdaj pa je naš cilj povečanje blaginje za vse", je med drugim v svoji obrazložitvi k predlogu kandidature ministra brez listnice izpostavil premier.

 

Magnetogram dodatne obrazložitve predsednika vlade Janeza Janše k predlogu za imenovanje ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje strategije razvoja Slovenije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh