Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.10.2008
Vlada Državnemu zboru RS predlaga čimprejšnje konstituiranje Odbora DZ za zadeve Evropske unije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v posebnem pismu Državnemu zboru Republike Slovenije predlagal čimprejšnje konstituiranje parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije. S tem bo namreč omogočeno, da bodo predstavniki Republike Slovenije v institucijah Evropske unije lahko predstavili in zagovarjali usklajena slovenska stališča, Slovenija pa bo hkrati tudi ravnala kot odgovorna članica Evropske unije.

 

(Foto:Kristina Kosec/Bobo)

 

V pismu, ki ga je premier v vednost poslal tudi predsedniku Socialnih demokratov Borutu Pahorju, je zapisal, da vlada v zadevah Evropske unije posluje v skladu z določili Zakona o sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Državnim zborom RS, ki natančno določa razmejitev pristojnosti med obema institucijama. Ta tudi opredeljuje, da stališča, ki jih sprejme Vlada RS, v nekaterih primerih postanejo tudi stališča Republike Slovenije, medtem ko je odločanje o pomembnejših političnih vprašanjih ter zakonodajnih postopkih, ki terjajo tudi spremembo nacionalne zakonodaje, preneseno v Državni zbor RS. Slednji obravnava vladne predloge stališč, ki nato šele po obravnavi in sprejemu na parlamentarnem odboru za zadeve Evropske unije, v primeru zunanjepolitičnih tem tudi na odboru za zunanjo politiko, postanejo stališča Republike Slovenije.

 

Dokler take odločitve niso sprejete, predstavniki Republike Slovenije v institucijah Evropske unije vlagajo parlamentarne pridržke, s tem pa blokirajo odločanje v institucijah Evropske unije.

 

Francosko predsedstvo Svetu Evropske unije je namreč pripravilo ambiciozen program predsedovanja. Naloge na nekaterih zelo zahtevnih zakonodajnih projektih (podnebno-energetski paket, gensko spremenjeni organizmi, itd.), predvsem pa v okviru pogajalskega procesa o širitvi (odpiranja in zapiranja nekaterih poglavij) in priprava usklajenih stališč v pogojih perečega stanja na finančnih trgih od držav članic Evropske unije terjajo hitre politične odločitve. V omenjenih pogojih mora časovno ustrezno, pripravljeno, predvsem pa usklajeno delovati tudi Republika Slovenija, je v pobudi slovenskemu parlamentu zapisal premier Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh