Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.10.2008
Premier Janez Janša: Vlada jamči neomejenost hranilnih vlog v slovenskih bankah

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da je vlada potrdila spremembe in dopolnitve zakona o bančništvu, ki je usklajen tudi z Banko Slovenije, in s katerim jamči za neomejene hranilne vloge v slovenskih bankah. Ukrep bo, po besedah premierja, veljal najmanj do 31. decembra prihodnjega leta.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Že opoldne se je premier Janez Janša na usklajevalnem sestanku sestal z ministrom za finance dr. Andrejem Bajukom, guvernerjem Banke Slovenije dr. Markom Kranjcem, predsednikom Socialnih demokratov Borutom Pahorjem, predsednikom Strateškega sveta za gospodarski razvoj dr. Petrom Groznikom, direktorjem Ekonomskega inštituta Pravne fakultete dr. Francetom Križaničem in nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije mag. Mitjo Gasparijem. »Na tem usklajevalnem sestanku smo obravnavali morebitne ukrepe, ki bi jih bilo potrebno zaradi svetovne finančne krize sprejeti tudi v Sloveniji. Izmenjali smo informacije z nekaterih mednarodnih sestankov, ki jih je bilo veliko v zadnjih dneh, in se predvsem dogovorili za funkcioniranje v tem vmesnem času, od konstituiranja novega parlamenta do oblikovanja nove vlade,« je povedal premier. Dodal je, da je bilo na sestanku doseženo tudi politično soglasje o tem, kako ravnati, da bodo predlagani ukrepi po potrebi tudi sprejeti na ravni izvršilne in zakonodajne veje oblasti.

 

Po besedah predsednika vlade so se tudi dogovorili, da bo Slovenija iz naborov ukrepov, ki so jih sprejeli predsedniki držav in vlad evroskupine preteklo nedeljo v Parizu, po potrebi uporabila tiste, ki so oziroma bodo primerni za slovenske razmere. Premier je za prihodnje dni napovedal tudi sestanke s finančnim in gospodarskim sektorjem na temo zagotavljanja normalnega funkcioniranja in servisiranja gospodarstva s strani finančnega sistema.

 

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

 

Predsednik vlade Janez Janša je še poudaril, da slovenske banke s slabimi naložbami niso prizadete in da tudi ne prihaja do večjih težav pri funkcioniranju zavarovalništva ali skladov. Vseeno pa je bil zaradi porušenega zaupanja in stanja, kakršno je bilo na borzi v zadnjih tednih, del funkcioniranja finančnega sistema do določene mere prizadet tudi pri nas. Zato s sprejetimi spremembami in dopolnitvami zakona o bančništvu Vlada Republike Slovenije skuša povrniti zaupanje v obstoječi finančni sistem. Premier Janez Janša ocenjuje, da v luči aktualnih finančnih razmer v Sloveniji drugi dodatni ukrepi, ki bi terjali obravnavo na vladi in posledično tudi odločanje državnega zbora, zaenkrat niso potrebni.

 

       Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh