Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.12.2005
Poslanica predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Spoštovane Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, dragi rojaki!

 

Foto: BOBO

 

Pred petnajstimi leti so se uresničile naše sanje in sanje naših prednikov, ki so skozi stoletja oblikovali in negovali našo samobitnost. Veliko pomembnih dogodkov se je z velikimi črkami zapisalo v našo zgodovino, vendar je med njimi najžlahtneje zapisan dan, ko smo dobili priložnost, da se odločimo za samostojnost – za prihodnost, od katere smo veliko pričakovali in smo jo s srcem tudi prejeli. In od tod tudi enotnost, ki ji do sedaj ni bilo primere.

 

Z odločitvijo za lastno državo pa smo poleg velike radosti prevzeli tudi veliko odgovornost. Vrednote današnje družbe so drugačne od tistih, ki so vodile naše prednike, a eno dejstvo ostaja neizpodbitno. Svet, v katerem živimo, je nenehni boj za preživetje. Nihče ne more preživeti sam, zato nas že splet dogajanj sili k medsebojnemu sodelovanju in spoštovanju.

 

Slovenija je teh 15 let dobro izkoristila. Upravičeno smo lahko ponosni tudi na večji del poti, ki smo jo prehodili od osamosvojitve do danes. Izborili smo si mesto v mednarodni skupnosti in v evroatlantskem prostoru. Slovenija je tako danes bolj trdno kot kadarkoli doslej zasidrana v krogu stabilnih, verodostojnih in odgovornih članic mednarodne skupnosti. To leto pa so odločilno zaznamovali tudi dobri gospodarski rezultati, rast in napredek. Narejeni so bili pomembni koraki, pa vendar so pred nami novi izzivi in priložnosti, ki so večji, kot so bili kadarkoli v preteklosti.

 

V prihodnje nas nekateri ključni izzivi čakajo na gospodarskem področju, pri čemer pa ne mislimo in ne smemo zanemariti socialnih vprašanj mladine, zaposlenih in upokojencev. Naše želje in načrti so veliki, vendar jih bomo lahko uresničili samo, če se bomo vsi zavedali, da je podlaga za to gospodarski razvoj, ki sloni na zdravih temeljih. Gospodarska stabilnost, učinkovitost, inovativnost, ustvarjalnost, iznajdljivost, znanje, ohranjanje okolja, blaginja za vse, visoka kakovost življenja in družina so vrednote, ki bodo krojile našo prihodnost.

 

Smo na pragu pomembnih odločitev, vendar moramo biti sposobni, da se na razvojni izziv pripravimo in pravočasno odzovemo in s tem zagotovimo večjo blaginjo za vse. Spremembe niso stvar naše izbire, ampak nujnost, v katero nas sili globalizacija z nenehnimi tehnološkimi spremembami, zato smo dolžni stopati po tej poti, to mora biti naša odgovornost do prihodnjih rodov.

 

Pred 15 leti smo dokazali, da se v ključnih trenutkih znamo odločiti za pot, ki nas vodi v dobro prihodnost. Verjamem, da bomo tudi po poti novih izzivov in pričakovanj stopali strpno, preudarno in enotno, vendar tudi tokrat dovolj pogumno, da priložnosti ne bodo ostale neizkoriščene.

 

Dano nam je, da se danes lahko sproščeno spominjamo usodnih, pogumnih, a dobrih odločitev. Želim vam ponosno praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti.

Nazaj na seznam
|
Na vrh