Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.01.2006
Premier Janez Janša na posvetu slovenske diplomacije

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil 12. posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, ki je letos posvečen pripravam na predsedovanje EU, in tudi nagovoril udeležence. Poudaril je, da so priprave na predsedovanje Evropski uniji in izvedba ekonomskih in socialnih reform ključna prioriteta te vlade, na oboje pa se Slovenija že intenzivno pripravlja.

Brdo pri Kranju, 04. januar 2006: predsednik Vlade RS Janez Janša je nagovoril udeležence 12. posveta slovenske diplomacije (foto: BOBO)

 

Premier je ob tej priložnosti ocenil tudi nedavni vrh Evropske unije in sprejem naslednje finančne perspektive, kar je bil po njegovem mnenju velik korak naprej. V luči aktualne krize v zvezi z dobavo ruskega plina EU je tudi povedal, da so evropski voditelji na jesenskem neformalnem zasedanju v Veliki Britaniji največ pozornosti namenili prav energetiki. Zavzel se je za enoten pristop Evropske unije do Rusije, saj enostransko dogovarjanje zlasti nekaterih večjih članic z Moskvo za EU ni dobro.

 

Spregovoril je tudi o odnosih s Hrvaško in državami Zahodnega Balkana. Po njegovem mnenju v lanskem letu ni prišlo do bistvenih premikov s sosednjo Hrvaško, čeprav je ta vlada pokazala precej volje za ureditev odnosov z Zagrebom. Pri tem je omenil nerazumljivo hrvaško dejanje, ko se je ta začela dvostransko dogovarjati z Italijo o razdelitvi epikontinentalnega pasu v Jadranskem morju. Kljub temu pa je z začetkom hrvaških pogajanj za vstop v EU nastalo novo polje za urejanje odnosov med državama.

 

Predsednik vlade Janez Janša je še poudaril, da bo Slovenija v zvezi z državami Zahodnega Balkana še naprej zagovarjala evropsko perspektivo zanje, pri tem pa je opozoril tudi na dejstvo, da vključitev teh držav v EU ogroža širitvena utrujenost v starih članicah povezave.

 

Magnetogram nagovora

Nazaj na seznam
|
Na vrh