Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.01.2006
Gospodarski kolegij predsednika vlade: Oskrba z energijo v Sloveniji je zadovoljiva

Člani gospodarskega kolegija predsednika vlade so na današnji seji obravnavali informacijo o oskrbi Slovenije z energijo. Ugotovili so, da je bila proizvodnja električne energije v državi v letu 2005 v okviru pričakovanj, oskrba z njo zadovoljiva, elektroenergetski sistem pa je deloval usklajeno. Zato v Sloveniji v minulem letu ni bilo redukcij ali nepredvidenih posegov v sam elektroenergetski sistem. Prav tako je bila v okviru pričakovanj tudi oskrba z zemeljskim plinom in naftnimi derivati.

Ljubljana, 11. januar 2006: člani gospodarskega kolegija predsednika vlade so na današnji seji obravnavali informacijo o oskrbi Slovenije z energijo (foto: KPV)

 

Člani gospodarskega kolegija predsednika vlade so se strinjali, da so kljub temu potrebne nove investicije v proizvodne in prenosne zmogljivosti. Pri tem so izpostavili pomen nedavno sprejete uredbe o državnem lokacijskem načrtu za daljnovod Beričevo-Krško z nazivno napetostjo 2 x 400 kV v dolžini 80,4 km. Ta je velikega pomena za zanesljivost elektroenergetskega sistema Slovenije, za varnost delovanja Nuklearne elektrarne Krško ter za izboljšanje preskrbe širšega območja Dolenjske s kakovostno električno energijo.

 

Strinjali so se tudi, da je potrebno dodelati strategijo učinkovite rabe energije ter proučiti usmeritev Slovenije v izgradnjo kapacitet za plinsko in naftno omrežje. Podprta pa je bila tudi usmeritev širjenja investicij na področju energetike in neizkoriščenih energetskih kapacitet v JV Evropi.

 

Vse ključne investicije s področja oskrbe z energijo bodo po preučitvi števila potrebnih investicij, strukture in načina financiranja ter posegov v prostor prioritetno vključene v Resolucijo o nacionalnih programih. Vlada Republike Slovenije bo tako prvič na enem mestu zaobjela vse prioritetne projekte z različnih področij v omenjeni resoluciji, ki jo bo po obravnavi poslala v sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije.

 

Gospodarski kolegij predsednika vlade pa je na današnji seji začel tudi z obravnavo problematike pokojninskega in invalidskega zavarovanja za upokojene državljane RS, ki so upravičeni do pokojnin iz držav nekdanje SFRJ. Republika Slovenija ima namreč sklenjena in veljavna sporazuma o socialnem zavarovanju z Republiko Hrvaško in Republiko Makedonijo.

 

Na podlagi današnjega dogovora bo pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ustanovljena posebna delovna skupina za reševanje problematike upokojenih državljanov Republike Slovenije z zavarovalno dobo v republikah nekdanje SFRJ, v kateri bodo sodelovali predstavniki MDDSZ, MF in ZPIZ. Naloga delovne skupine bo priprava predlogov konkretnih rešitev na tem področju.

Nazaj na seznam
|
Na vrh