Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.01.2006
Premier o zunanjepolitičnih zadevah

Foto: BOBO

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes, 18. januarja 2006, na novinarski konferenci komentiral nekatere aktualne zunanjepolitične zadeve. Spregovoril je o zunanjepolitičnih pobudah predsednika države dr. Janeza Drnovška. Premier je dejal, da vlada podpira pobude predsednika države, saj je pomembno, da tudi Slovenija, ki je stabilna država in ne več država na repu po razvitosti, sodeluje pri reševanju problemov v globalnem svetu. Poudaril je, da je pred učinkovito humanitarno pomočjo v Sudanu potrebno zagotoviti vsaj minimalne varnostne razmere, tako da ne bo ogroženo delo humanitarnih delavcev in da bo ta pomoč učinkovita.

 

V nadaljevanju je predsednik vlade spregovoril še o nedavni odločitvi vlade o napotitvi štirih inštruktorjev slovenske vojske, ki bodo pomagali pri usposabljanju iraških varnostnih sil, v Irak. Premier je poudaril, da je usposabljanje iraških varnostnih sil v tem trenutku ključna pot k zagotovitvi miru in stabilnosti v Iraku, kar je ugotovljeno v številnih resolucijah OZN. Poudaril je, da ne glede na to, kako se gleda na vzroke in razplet dogodkov v Iraku, je popolnoma jasno, da Irak ne bo varna in stabilna država, dokler Iračani sami ne bodo sposobni poskrbeti za svojo varnost. »S tega vidika je usposobitev učinkovitih, tudi civilno nadzorovanih varnostnih oziroma vojaških in policijskih sil v Iraku, ključni pogoj za vse ostale ukrepe, s katerimi se bodo razmere stabilizirale,« je ocenil premier.

 

Predsednik vlade je nadaljeval, da je vlada dokončala postopke, ki so bili začeti že v mandatu prejšnje vlade. »S tem ne trdim, da to ni odločitev te vlade. To je odločitev te vlade, za katero imamo podlago v ustavi, v zakonih in v mednarodnih pogodbah. V kolikor vlada RS letos te odločitve ne bi sprejela, bi ravnala izrazito neverodostojno glede na obljube, ki so bile dane, glede na sklep, ki je bil sprejet že novembra 2004, se pravi še ob izteku prejšnje vlade, da bo tudi Slovenija sodelovala pri tem projektu,« je pojasnil premier in dejal, da se bodo štirje inštruktorji, ki bodo odšli v bazo pri Bagdadu, vključili v obstoječ sistem, ki ga izvaja NATO in kjer je za vse te stvari od logistike do varovanja že poskrbljeno. »Vlada se zaveda, da ta napotitev predstavlja določeno varnostno tveganje za tiste državljane RS, ki bodo tukaj sodelovali, vendar je Slovenija že do sedaj prevzemala mednarodne obveznosti, v okviru katerih so bili naši državljani izpostavljeni enakemu, včasih tudi večjemu varnostnemu tveganju in s tega vidika to ni popolnoma nič novega,« je še poudaril predsednik vlade.

 

Magnetogram

Nazaj na seznam
|
Na vrh