Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.01.2006
Vlada na delovnem obisku na Dolenjskem in v Beli krajini

Predsednik vlade Janez Janša se je danes skupaj z ministrico in ministri mudil na delovnem obisku na Dolenjskem in v Beli krajini.

Foto: KPV

 

Potem, ko je premier že včeraj obiskal farmacevtsko podjetje Krka, so se danes člani vlade najprej v Metliki sešli na delovnem posvetu. Ob tej priložnosti se je predsednik vlade tudi vpisal v knjigo gostov občine Metlika.

 

Foto: BOBO

 

V nadaljevanju je premier Janez Janša obiskal podjetje Kolpa, ki ima 70% tržni delež v programu kopalnic. Vodstvo družbe mu je predstavilo podjetje in njihove cilje, predsednik vlade pa je poudaril, da se njihovi načrti ujemajo s pogledi vlade, ki želi ustvariti bolj ugodno poslovno okolje za razvoj podjetništva tudi v razvojno zaostalih regijah. Seznanili so ga s problemom pridobivanja delovnih dovoljenj in reševanjem problematike predelave odpadkov. Premier je ob tej priložnosti poudaril, da je vlada že sprejela vrsto ukrepov za odpravo administrativnih ovir in poenostavitev upravnih postopkov. V letošnjem letu pa namerava vlada posebno pozornost nameniti poenostavitvi postopkov za pridobivanje raznih soglasij za gradnjo in druge posege v prostor. Sogovorniki so izmenjali stališče tudi o tretji razvojni osi in njeni pomembnosti za Belo krajino, ki jo tudi vlada vidi kot eno izmed nujnih pogojev za nadaljnji razvoj tega območja.

 

Premier Janez Janša in predsednik uprave Revoz d.d. Marcel Broullier (foto: BOBO)

 

Predsednik vlade se je nato skupaj z ministri Bajukom, Vizjakom in Ruplom sestal z vodstvom podjetja Revoz v Novem mestu. Pri tem je poudaril, da se vlada zaveda pomena avtomobilske industrije ter vodstvu družbe čestital za lanske poslovne rezultate. Gostitelji so ga seznanili s težavami pri reciklaži izrabljenih vozil, poudarili pa so tudi potrebo po spremembi pravilnika o izrednih prevozih. Po njihovem mnenju je potrebno zagotoviti gospodarstvu naklonjeno okolje s prilagojeno zakonodajo ter ustrezno davčno politiko. Premier Janez Janša je dejal, da pristojna ministrstva nekatere probleme že rešujejo, tako naj bi spremembe pravilnika o izrednih prevozih zadovoljivo rešile težave s cestnimi prevozi. Glede reciklaže izrabljenih motornih vozil se bo po besedah premierja Slovenija zgledovala po evropski direktivi, ki omogoča ekonomsko izplačljivo zbiranje brez stroškov za uporabnika in proizvajalca avtomobilov. Poudaril je še, da namerava vlada, kar je zapisala tudi v okvir ekonomskih in socialnih reform, izboljšati gospodarsko okolje, katerega pomemben del so spremembe na področju davčne zakonodaje. To bo vplivalo tudi na razbremenitev stroškov dela in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

 

Foto: BOBO

 

Predsednik vlade je nato popoldne obiskal še Varstveno-delovni center Novo mesto, kjer so mu vzgojitelji in gojenci predstavili zavod, delovne programe ter ga seznanili s težavami, s katerimi se soočajo pri svojem delu. Premier je poudaril, da bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve preučilo trenutno veljavno uredbo o določitvi kvote zaposlovanja invalidov in jo po potrebi tudi spremenilo. Pojavlja se namreč bojazen, da bodo podjetja zaradi nekaterih togih določb omenjene uredbe, odpovedala sodelovanje z varstveno-delovnimi centri.

 

Foto: BOBO

 

Predsednik vlade Janez Janša je kasneje, skupaj z nekaterimi ministri, na novinarski konferenci ocenil obisk vlade v regiji. Dejal je, da Dolenjska in Bela krajina po nekaterih statističnih podatkih odstopata od slovenskega povprečja. »Predvsem odstopata na gospodarskem področju, kajti pretežni del gospodarstva sloni na velikih podjetjih,« je pojasnil premier. Spregovoril je tudi o brezposelnosti v regiji, ki je v prvih devetih mesecih preteklega leta narasla na 8,6%, vendar je še vedno bistveno nižja od povprečne stopnje brezposelnosti v Sloveniji. V dveh belokranjskih občinah, Črnomlju in Semiču, pa se je v tem obdobju ta stopnja dvignila nad povprečno stopnjo brezposelnosti v Sloveniji, kar je predvsem posledica priliva stečajnih delavcev iz tekstilne panoge.

 

Predsednik vlade je spregovoril tudi o svojem obisku v javnem socialnem zavodu Varstveno- delovni center Novo mesto. Pohvalil je tamkajšnje zaposlene za njihovo požrtvovalno delo ter dejal, da je center dobro organizirana ustanova.

 

Poglavitni odgovor za razvoj regije je po njegovem mnenju nadaljnja rast ključnih gospodarskih nosilcev v regiji. Z boljšo infrastrukturo v regiji bo ta gospodarski potencial, ki se sedaj koncentrira v Novem mestu, v dokaj realnem času dostopen širšemu okolju. Poleg tega pa bo boljša infrastruktura pospešila možnosti investiranja v regiji. Predsednik vlade je opozoril na to, da je regija odprta za majhna in srednja podjetja, manevrskega prostora za njihovo delovanje pa je še veliko. Pri tem je še posebej izpostavil turizem. Za hitrejši razvoj regije pa je pomembna tudi izobrazba. Premier je poudaril, da bo regija hitreje napredovala, v kolikor se bo zvišala izobrazbena raven prebivalstva. »Novo mesto lahko kaj kmalu postane tudi novo univerzitetno središče,« je zaključil premier.

 

Foto: BOBO

 

Pozno popoldne pa se je predsednik vlade Janez Janša, skupaj z ministrico in ministri, srečal z župani, gospodarstveniki, poslanci, državnimi svetniki ter drugimi vidnimi predstavniki Dolenjske in Bele krajine. Na srečanju so govorili o razvojnih perspektivah te regije, člani vlade pa so odgovarjali tudi na vprašanja prisotnih.

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh