Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.02.2006
Začel se je javni dialog o vplivu enotne davčne stopnje na kulturo

V torek, 14. februarja 2006 se je na Brdu pri Kranju sestal Strateški svet za kulturo, izobraževanje in znanost. S tem je nadaljeval vključevanje v obravnavo o predlaganih ekonomskih reformah.

 

FOTO: KPV

 

Minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti je predstavil izsledke raziskav analize vpliva potencialne uvedbe enotne davčne stopnje na kulturo v Sloveniji. Že prvi izsledki kažejo, da bi predlagana reforma v seštevku razbremenila javne zavode, v kulturi kot celoti na letni ravni, za 1,5 milijarde tolarjev. Te raziskave so sedaj objavljene na spletni strani Ministrstva za kulturo. Na ministrstvu bodo pridobili še dodatne podatke, ki bodo podlaga za dopolnitev raziskav. V tem sklopu se želi proučiti in zagotoviti ciljno subvencioniranje izvirne slovenske umetnosti in kulture.

 

V raziskavi se je izkazalo, da na področju kulture ni težava le vpeljava reform in posledično enotne davčne stopnje, pač pa so bile izpostavljene tudi druge zadeve. Stanje v knjigarnah ni dobro, potrošnja knjig je nizka in bruto plače so prenizke. Vsi želijo spodbuditi tudi bralno kulturo.

 

Minister brez resorja, odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, dr. Jože P. Damijan je povedal, da je za uspešen razvoj družbe pomembna odprtost in odzivanje na globalne vrednote. Predlagal je, naj slovenska družba vzgaja prilagodljive, samozavestne, drzne in ustvarjalne posameznike, ki bodo hkrati odgovorno in solidarno soustvarjali trdne temelje slovenskega naroda. Taki posamezniki so gotovo tudi v kulturi.

 

V zaključku je bilo poudarjeno, da se s tem dogodkom začenja javni dialog in izmenjava mnenj na poti iskanja najboljših rešitev.

 

 

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh