Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.03.2006
Gospodarski kolegij predsednika vlade o izgradnji hidroelektrarn na Spodnji Savi

Člani gospodarskega kolegija predsednika vlade so danes obravnavali način in dinamiko finančne izgradnje verige hidroelektrarn na Spodnji Savi ter sklenili, da je potrebno z odgovornim obnašanjem vlade do proračunskih porabnikov in glavnih ciljev Republike Slovenije preseči prakso, ki je veljala v preteklosti, ko so bila načrtovana sredstva za investicije večkrat presežena.

 

FOTO: KPV

 

Po mnenju članov gospodarskega kolegija se je v primeru izgradnje verige nujno potrebnih hidroelektrarn na Spodnji Savi potrebno predvsem držati zakonodaje in že sprejetih sklepov Vlade RS, ki določajo višino predvidenih sredstev za izgradnjo spremljajoče infrastrukture. Predvidenih 120 mio EUR se tako lahko poveča samo za DDV, ki ga je potrebno plačati, kakor je bilo predvideno v zakonu. Ugotovljeno je tudi bilo, da se morajo do sedaj presežena sredstva uravnotežiti z zmanjšanjem izdatkov v nadaljevanju gradnje, vključitvijo sredstev lokalne skupnosti, ELES–a ter zagotavljanjem finančnih sredstev iz naslova koncesij in vodnega nadomestila. Dodatnega zadolževanja pa gospodarski kolegij predsednika vlade ne podpira.

 

  

Člani gospodarskega kolegija predsednika vlade so govorili tudi o dokapitalizaciji Stanovanjskega sklada RS z državnimi zemljišči ter sprejeli sklep, da je potrebno s primerno politiko in večjo ponudbo vplivati na zniževanje previsokih cen stanovanj v Sloveniji. Ravno visoke cene zemljišč so namreč generator previsokih cen stanovanj v Sloveniji, zato so potrebni ustrezni ukrepi. Ministrstvo za okolje in prostor bo tako začelo izvajati identifikacijo posameznih zazidljivih zemljišč v lasti RS, ki bi jih bilo mogoče prenesti na stanovanjski sklad, vlada pa bo potem izvedla vse potrebne ukrepe, da bodo ta zemljišča tudi prenesena na stanovanjski sklad.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh