Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.03.2006
Premier o pogovoru s Pahorjem o predlogu Partnerstva za razvoj ter drugih aktualnih zadevah

FOTO: BOBO

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je po pogovoru s predsednikom SD Borutom Pahorjem o predlogu Partnerstva za razvoj dejal, da je bil pogovor namenjen odpravi nekaterih nejasnosti. Borut Pahor je predlagal, da se vsebinski del nadgradi tudi s proceduralnim, kar je premier ocenil kot dober predlog, saj je sam v naslednji fazi, potem ko se predlog Partnerstva za razvoj uskladi vsebinsko, imel v mislih podoben predlog. "Nimam nič proti temu, da istočasno dorečemo vsebinski in proceduralni del. Veseli me, da obstaja neka pozitivna pripravljenost, da tisti, ki so povabljeni k sodelovanju, razmišljajo v smislu nadgraditve osnovnega predloga," je dejal premier. Dodal je, da bo, potem ko bo tudi proceduralni del predloga pripravljen, kar naj bi bilo v enem tednu oz. takrat, ko bom od SD prejel konkretne predloge, poskušal zadeve skoordinirati na sestanku vseh predsednikov parlamentarnih stran ter poslanke in poslanca narodnosti. Pred sestankom pa bo premier tistim, ki so poslali določene pripombe, med njimi je bila tudi liberalna demokracija, tudi prisno odgovoril ter jim poslal tudi vse dopise, ki jih je dobil, tako da bodo pred sestankom bili seznanjeni s stališčih vseh ostalih strank. Sestanek pa bo, ko bo na mizi delovna verzija, do katere se bo možno ponovno opredeliti, je še pojasnil premier.

 

Predsednik vlade je komentiral tudi odločitev Ustavnega sodišča glede novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in sodniški službi. "Potrebno bo počakati do končne sodbe Ustavnega sodišča. Gre za odločanje tudi o lastnih plačah, to je potrebno upoštevati. V kolikor bo ta odločitev na Ustavnem sodišču zavrnjena, bomo pač rešitev iskali drugje. V  vsakem primeru pa bo vlada vztrajala pri tem, da se bo tudi v javnem sektorju ljudi plačevalo glede na učinkovitost in prizadevnost. V nasprotnem primeru ne bomo nikoli odpravili na primer visokih sodnih zaostankov zaradi katerih Slovenija plačuje težke odškodnine," je povedal premier.

 

Glede razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu pa je premier dejal, da gre za stvari, ki so bile in so še vedno delno pod preporgo. "Pol milijona sodnih zaostankov je ta vlada podedovala oz. jih je podedovala država. Gre za neodvisno vejo oblasti, sodstvo, ki bi zagotovo imela bistveno manj zaostankov, če bi tako, kot so ekspeditivni, ko gre za njihove plače, tudi ko gre za njihovo redno delo in to je potrebno odkrito povedati. Potrebno je nekaj storiti. Ima pa vlada omejena pooblastila," je dejal predsednik Vlade RS. Gre za ustavni položaj treh vej oblasti in sodstvo je zagotovo tukaj tista veja, ki bi morala imeti največji ugled v družbi, ima pa najmanjšo podporo, kar kaže, da gre  za pomemben strukturni problem, na katere so že pred leti opozarjali tuji svetovalci iz držav EU, pa se ni nič premaknilo, je pojasnil premier ter nadaljeval, da je vlada zdaj poskušala nekaj korenitega spremeniti s tem, da bi tisti sodniki, ki bolje delajo in ki nimajo zaostankov, bili tudi bolje plačani. "Ta rešitev je zaenkrat zamrznjena, upamo, da bo na koncu sodba US drugačna. Tisti pa, ki bodo to odločali, prevzemajo na svoja ramena vso odgovornost za te sodne zaostanke, za nestimulativni sistem nagrajevanja ter na koncu tudi za odškodnine, ki jih zaradi teh zaostankov plačujemo davkoplačevalci," je poudaril premier.

 

Premier je komentiral tudi aktualne aktivnosti predsednik države. Poudaril je, da je vlada pred obiskom predsednika države vlada sprejela informacijo o njegovem načrtovanem obisku, kjer je vsebovano uradno stališče Slovenije, ki je popolnoma usklajeno s stališčem EU. "Za EU je potrebno prej, preden se odnosi s stranko, ki je zmagala na volitvah v Palestini, normalizirajo, izpolniti neke pogoje. To pomeni, da se bo morala stranka prej odpovedati nasilju in iz svojega programa izločiti uničenje sosednje države. V nasprotnem primeru, če podpiraš takšno opcijo, podpiraš nasilje, podpiraš nekaj, kar vodi v nadaljnje konflikte. Do rešitve bomo prišli, če bodo tisti, ki so na tem polju pomembni igralci in EU je pomemben igralec, enotni. V kolikor pa bo vsak igral na svojo karto, potem bomo  od rešitve čedalje bolj oddaljeni, s tega vidika je seveda njuno, da tudi vsi akterji zunanje politike v Sloveniji, upoštevajo to skoordinirano pozicijo Evropske unije, v nasprotnem primeru bomo mi sokrivi za negativne posledice. Vendar pa vlada, ki je sprejela to informacijo v skladu z zakonododajo, ne more vplivati na konkretne  poteze predsednika države. On jih vleče samostojno in je tudi sam odgovoren," je dejal premier.

 

Ob koncu pa je predsednik vlade komentiral še Poročilo State Departmenta. Dejal je, da se nekateri očitki s tega poročila, ki so podobni kot prejšnja leta ponavljalo. Vlada vlaga napore v to, da te probleme odpravlja, v celoti pa je to poročilo zelo pozitivno, je povedal premier. "Če bi stanje človekovih pravic v Sloveniji, ki izhaja iz tega poročila v celoti, primerjali s stanjem človekovih pravic v državi, ki je napisala to poročilo, bi rekli, da je bistveno boljše," je zaključil predsednik vlade.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh