Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.03.2006
Premier Janez Janša na uradnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes mudil na uradnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji, katerega namen je bil poglobitev političnega dialoga med Slovenijo in Nemčijo tako na bilateralnem kot multilateralnem področju. Obisk je potrdil obojestranski interes po nadaljnji krepitvi vsestranskega sodelovanja med državama in predstavlja nadaljevanje rednega političnega dialoga na visoki ravni.

 

FOTO: BOBO

 

Osrednji del uradnega obiska premiera Janeza Janše je bil sestanek z gostiteljico, nemško zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel. Predsednik slovenske vlade je po pogovorih izrazil zadovoljstvo, da je do obiska prišlo, poudaril pa je tudi tradicionalno dobre odnose med državama, ki zajemajo tako gospodarsko kot tudi znanstveno in kulturno področje. Zvezna republika Nemčija je namreč ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric Slovenije, saj kar 22% slovenske blagovne menjave odpade na Nemčijo, hkrati pa je tudi peta največja tuja investitorka v slovensko gospodarstvo. Oba sogovornika sta poudarila obojestranski interes, da se medsebojno sodelovanje še okrepi. Po besedah premiera Janše bo nov zagon k temu sodelovanju dal tudi sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki ga bosta ministra za finance obeh držav kmalu podpisala.

 

Predsednik vlade je izpostavil tudi podporo, ki jo je Nemčije nudila Sloveniji pri njeni osamosvojitvi in pri vključevanju v evroatlantske povezave, hkrati pa je poudaril aktivno in konstruktivno vlogo nemške zvezne kanclerke na decembrskem vrhu Evropske unije v Bruslju, ko se je odločalo o naslednji finančni perspektivi.

 

Veliko podobnosti med obema državama je tudi pri ekonomskih in socialnih reformah, ki so v pripravi tako v Sloveniji kot v Nemčiji. Premier je nemško kanclerko informiral o naporih za modernizacijo slovenskega gospodarstva, da bi tako lahko tudi v Sloveniji uresničili ključne cilje lizbonske strategije, ki jih je Slovenija sprejela in podprla.

 

FOTO: BOBO

 

Sogovornika sta izmenjala še poglede na trenutno situacijo v regiji, kjer Slovenija stoji na stališču, da brez evropske perspektive ni pozitivnih alternativ za večino držav Zahodnega Balkana. Zato je potrebna institucionalna nadgradnja Evropske unije, ki jo predvideva evropska ustavna pogodba. Predsednik vlade je namreč mnenja, da bomo brez takšne institucionalne nadgradnje težko prišli do bolj učinkovitega funkcioniranja same Evropske unije oziroma se bomo soočali z nerešljivimi zapleti pri širitvi ali izvajanju evropske sosedske politike. 

 

Spregovorila pa sta tudi o situaciji v Kongu, kjer je premier Janša izrazil pripravljenost Republike Slovenije, da se angažira skladno s svojimi zmogljivostmi.

 

 

FOTO: BOBO

 

Popoldne se je predsednik vlade sešel še s predsednikom nemškega zveznega parlamenta dr. Norbertom Lammertom, s katerim sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama odlični ter ni odprtih vprašanj. Izmenjala sta tudi poglede na evropska in druga mednarodna vprašanja ter se pogovarjala o perspektivah za napredek glede ratifikacije evropske ustavne pogodbe.

 

Za uradni obisk predsednika vlade v Berlinu je vladalo veliko zanimanje pri nemških medijih, tako da je imel premier tri ločene intervjuje za nemško televizijo Deutsche Welle, tednik Der Spiegel in dnevnik FAZ.

 

FOTO: BOBO

 

V okviru uradnega obiska pa se je premier Janez Janša skupaj z delegacijo, v kateri je bil tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, srečal še s predstavniki Slovencev, ki živijo v Berlinu. V nemškem glavnem mestu in okolici namreč prebiva okoli 3000 Slovencev.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh