Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.03.2006
Premier Janez Janša na Evropskem svetu v Bruslju

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo v četrtek, 23.3. in petek, 24.3.2006, udeležil zasedanje Evropskega sveta v Bruslju, na katerem bodo predsedniki držav in vlad članic Evropske unije govorili o rasti, zaposlovanju in energiji. Namen tokratnega Evropskega sveta je dati jasno sporočilo javnosti, da države članice resno delajo na izvedbi strukturnih reform, da se bodo lahko spopadle z izzivi povečane globalizacijske konkurence, staranja prebivalstva in rasti cen energentov. Večino teh tem so voditelji vlad in držav sicer identificirali že lani oktobra v Hampton Courtu.

 

FOTO: BOBO

 

Med drugim se bodo tokrat posvetili oceni nacionalnih programov reform, ki jo je pripravila Evropska komisija v svojem prvem Poročilu o napredku glede izvajanja Lizbonske strategije z naslovom »Čas je za hitrejšo prestavo – novo partnerstvo za rast in delovna mesta«.

 

V okviru teh programov je Evropska komisija v poročilu identificirala tudi štiri ključna področja – vlaganje v znanje in inovacije, spodbujanje podjetništva, izzive globalizacije in staranje prebivalstva ter oblikovanje učinkovite in integrirane energetske politike EU – katerim bi se morale države članice in institucije EU prednostno posvetiti in implementirati zastavljene ukrepe najkasneje do konca leta 2007. Zato bo razprava na Evropskem svetu usmerjena predvsem v naslednje prioritete: vlaganje v znanje in inovacije, sprostitev poslovnega potenciala, posebno za mala in srednje velika podjetja, izboljšanje možnosti za zaposlitev in energetska politika za Evropo.

 

Na povabilo predsedujočega, avstrijskega kanclerja Wolfganga Schuessla, bo premier Janez Janša kot uvodni govornik predstavil področje sprostitve poslovnega potenciala, posebno za mala in srednje velika podjetja.

 

Evropski svet pa bo načel tudi razpravo o precej ambicioznih načrtih v smeri oblikovanja skupne evropske energetske politike, ki naj bi zagotovila varnost oskrbe, konkurenčnost in okoljsko vzdržnost. Evropska komisija je v zvezi s tem 8. marca 2006 predstavila Zeleno knjigo o zanesljivi, konkurenčni in trajnostni energetski politiki, ki jo je obravnaval Svet za energetiko na svojem zasedanju 14. marca 2006.

 

V kontekstu nacionalnih programov reform bo Evropski svet poudaril tudi pomen stabilnih in vzdržnih javnih financ, dokončanja notranjega trga in vzpodbujanja investicij, prav tako pa bo usmeril pozornost na povečevanje socialne kohezije in okoljsko vzdržne gospodarske rasti.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh