Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.03.2006
Premier Janša pisal italijanskemu premieru glede zaščite slovenske manjšine

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes predsedniku Ministrskega sveta Italijanske republike Silviu Berlusconiju poslal pismo. V njem je izrazil zaskrbljenost, ker Ministrski svet Italijanske republike ni potrdil seznama občin dežele Furlanije-Julijske krajine, v katerih naj bi se izvajala zaščita slovenske manjšine in ga je predstavil Paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine.

 

Dejstvo, da se Zakon o zaščiti slovenske jezikovne manjšine iz leta 2001, ki naj bi po več desetletjih končno uredil položaj slovenske manjšine v skladu s sodobnimi evropskimi standardi, ne izvaja tudi pet let po sprejemu, povzroča skrb v vrstah slovenske manjšine. Slovenska država povsem razume to skrb in bi rada v konstruktivnem in partnerskem dialogu z institucijami italijanske države prispevala k rešitvam v skladu z evropskimi standardi.

 

Premier Janša je izrazil pričakovanje, da bo Ministrski svet Italijanske republike v celoti upošteval določila in postopke, ki jih določa Zaščitni zakon iz leta 2001, in da bo spoštoval zakonodajo, ki jo je Italijanska republika sprejela za zaščito ene od svojih zgodovinskih manjšin.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh