Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.03.2006
Premier Janez Janša na vrhu Evropske ljudske stranke v Bruslju

Predsednik Vlade RS Janez Janša je po današnjem vrhu Evropske ljudske stranke v Bruslju povedal, da so predsedniki vlad, skupaj s predsednikom Evropske komisije, največ časa posvetili vprašanjem energije oziroma skupni evropski energetski politiki. To je namreč strateška tema, ki bo obravnavana tudi na prihodnjih zasedanjih Evropskega sveta.

 

FOTO: BOBO

 

Na novinarsko vprašanje, če ga skrbi, da bi lahko ta Evropski svet minil v senci protekcionizma, pa je premier dejal, da bo verjetno sicer nekaj razprave v tej smeri. Dodal je, da v predlaganih zaključkih ni kakšnih zelo ostrih formulacij, na podlagi katerih bi lahko ta potencialni konflikt dobil večjo razsežnost. Avstrijsko predsedstvo se je namreč zelo previdno izognilo takšni možnosti, ta razprava pa se bo verjetno obnovila pri vprašanju direktive o storitvah, kjer pa tudi ni pričakovati kakšnih večjih zapletov.

 

Premier Janša pa je srečanje predsednikov evropskih ljudskih strank izkoristil tudi za pogovor s predsednikom italijanske vlade Silviom Berlusconijem v zvezi s pismom, ki mu ga je poslal ta torek. V njem je namreč izrazil zaskrbljenost, ker Ministrski svet Italijanske republike ni potrdil seznama občin dežele Furlanije-Julijske krajine, v katerih naj bi se izvajala zaščita slovenske manjšine in ga je predstavil Paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine. »Premier Berlusconi mi je dejal, da ga na seji, na kateri je italijanska vlada odločala o tem ni bilo, se pa bo podrobneje pozanimal za okoliščine in bo skušal ugoditi moji prošnji po ponovnem premisleku te poteze,« je dejal predsednik vlade.

 

FOTO: BOBO

 

Po končanem vrhu Evropske ljudske stranke pa se je premier, skupaj z ministroma za zunanje zadeve dr. Dimitrijem Ruplom in finance dr. Andrejem Bajukom, udeležil zasedanja Evropskega sveta, na katerem predsedniki držav in vlad razpravljajo o rasti, zaposlovanju in energiji. Na povabilo predsedujočega, avstrijskega kanclerja Wolfganga Schuessla, bo premier Janez Janša kot uvodni govornik predstavil področje sprostitve poslovnega potenciala, posebno za mala in srednje velika podjetja. Spregovoril bo o ambiciji EU, da bistveno izboljša poslovno okolje za omenjena podjetja. Tako so v zaključkih predlagani tudi ambiciozni cilji – da bi bilo do konca leta 2007 na ozemlju celotne Evropske unije možno ustanoviti malo podjetje v roku 7 dni – zdaj je namreč ta čas bistveno daljši. Hkrati pa bo predstavil tudi slovensko izkušnjo in projekt »VEM - vse na enem mestu«, s katerim skuša slovenska vlada bistveno skrajšati roke in poenostaviti administrativne postopke na tem področju.

 

V zaključkih tega Evropskega sveta pa je po besedah predsednika vlade tudi nekaj predlogov kako na ravni povezave omogočiti lažji dostop do virov financiranja za mala in srednja podjetja ter hkrati poenostaviti postopke do takšne mere, da bi podjetniški duh lahko zaživel v polni meri.

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh