Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.03.2006
Voditelji držav EU: Energija je ključno in strateško vprašanje

Premier Janez Janša je po koncu prvega dne zasedanja Evropskega sveta poudaril, da je bila osrednja tema, ki so se jo predsedniki držav in vlad Evropske unije lotili na delovni večerji, energija. To je po besedah slovenskega predsednika vlade ključno in strateško vprašanje, opozoril pa je, da med posameznimi članicami obstajajo razlike v stališčih do oblike energetske politike povezave, predvsem zaradi razlik v strukturi porabe.

 

FOTO: BOBO

 

Po njegovih besedah naj bi Evropska unija izbiro virov energije in strukturo njihove porabe prepustila državam članicam, medtem ko bi v pogajanjih z dobavitelji države nastopile skupaj. "Enotna Evropska unija je močnejši partner," je ob tem predvsem v zvezi z ruskim trgom opozoril premier Janša in dodal, da je prav močnejša pogajalska pozicija eden izmed najmočnejših motivov za oblikovanje skupne energetske politike EU. Ob tem je še dodal, da sama liberalizacija trgov elektrike in zemeljskega plina še ne zagotavlja dovolj varne oskrbe. Voditelji EU so se sicer danes seznanili tudi z informacijo o nedavnem poteku pogovorov med predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

 

Sicer pa je predsednik vlade Janez Janša danes na povabilo predsedujočega, avstrijskega kanclerja Wolfganga Schuessla, kot uvodni govornik predstavil področje sprostitve poslovnega potenciala, posebno za mala in srednje velika podjetja. Spregovoril je o ambiciji EU, da bistveno izboljša poslovno okolje za omenjena podjetja. Temu področju namreč ni posvečeno dovolj pozornosti, čeprav gre za glavni generator rasti in zaposlenosti v EU. Pri tem je omenil poenostavitev davčnega sistema in postopkov ter odpravo administrativnih ovir. Evropski svet naj bi sicer povezavi v sklepih zadal cilj, v skladu s katerim bi bilo mogoče leta 2007 v vsej EU podjetje ustanoviti v enem tednu. Po besedah premiera je ta cilj uresničljiv, saj si je Slovenija v lastnem okviru gospodarskih in socialnih reform zastavila veliko bolj ambiciozne cilje.

 

FOTO: BOBO

 

Na današnjem srečanju je razprava, poleg energetske politike in spodbujanja gospodarske rasti skozi majhna in srednja podjetja, tekla tudi o zaposlovanju in vlaganjih v raziskave in razvoj. Predsednik vlade je poudaril, da so ti sklopi tesno povezani med seboj. »Brez varne oskrbe z energijo namreč ni mogoče zagotavljati vzdržne gospodarske rasti, ki omogoča rast zaposlenosti, ta pa je spet odvisna od vlaganj v raziskave in razvoj. Samo z gospodarsko rastjo in posledičnim povečanjem blaginje bo namreč mogoče državljane Evrope prepričati, da privolijo v reformo institucij in s tem omogočijo nadaljnjo širitev EU,« je povedal premier Janez Janša na novinarski konferenci po prvem dnevu zasedanja tokratnega Evropskega sveta.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh