Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.03.2006
Premier Janez Janša: Evropska unija v prihodnost z ambicioznimi cilji

Tokratno zasedanje Evropskega sveta v Bruslju je bilo posvečeno vprašanjem gospodarstva in sociale, natančneje izvajanju lizbonske strategije. Glavne teme, ki so jih obravnavali predsedniki držav in vlad članic Evropske unije so bile: inovacije, gospodarska rast, zaposlovanje in energija. Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci po zasedanju sveta ocenil, da je vrh Evropske unije z zaključki, ki so bili sprejeti, tudi pred Slovenijo postavil nekaj novih izzivov. "Na nacionalni ravni pri rasti in zaposlovanju sicer ne bo treba spreminjati ničesar, saj so ponekod nacionalni cilji celo bolj ambiciozni od evropskih. A pri energetski politiki bodo potrebne določene prilagoditve in to je izziv," je prepričan premier.

 

FOTO: BOBO

 

Slovenija bo morala vložiti kar znaten napor, da bo dosegla dva od postavljenih ciljev na področju energije, in sicer dvig deleža uporabe obnovljivih virov energije do leta 2015 na 15% in biogoriv na 8%, ter da bo do leta 2020 zagotovila energetski prihranek v višini 20%.

 

Voditelji držav so si tako danes postavili kar ambiciozne cilje. Na področju gospodarskih aktivnosti naj bi se delež za raziskave in razvoj do leta 2010 povečal na 3% BDP, na področju spodbujanja poslovnega potenciala pa so izpostavili vzpostavitev postopkov "vse na enem mestu", kar bo omogočilo ustanovitev podjetja v roku tedna dni do leta 2007. Prav tako si je na področju zaposlovanja EU za cilj postavila odprtje 10 milijonov novih delovnih mest do leta 2010 in vzpostavitev mehanizmov, ki bodo mladim omogočili, da takoj po koncu šolanja najdejo delo ali dodatno usposabljanje, v pol leta do leta 2007 in v štirih mesecih do leta 2010.

 

FOTO: BOBO

 

Med ambicioznimi cilji je predsednik vlade Janez Janša omenil tudi energetsko politiko. »Za zagotavljanje varne oskrbe smo se dogovorili za skupen pristop do tujih dobaviteljev, potrdili smo vzpostavitev notranjega trga z elektriko in plinom do sredine leta 2007, do leta 2020 napovedali 20% prihranek energije in si zadali konkretne cilje za obnovljive vire,« je dejal premier in dodal »seveda pa se nacionalna suverenost ohranja pri izbiri energetske kombinacije.«

 

Glede vala protekcionizma, ki je v zadnjem obdobju zajel nekatere članice, pa je premier prepričan, da protekcionizem škoduje vzpostavljanju notranjega trga. »Kar se Slovenije tiče, pa je z vstopom v Evropsko unijo postala bolj odprta kot nekatere stare članice, bo pa treba kaj postoriti tudi v prihodnosti. A to bo Slovenija storila, če bo v njeno korist,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh