Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.03.2006
Premier Janez Janša z obiskom v NEK pričel vladni obisk v Posavju

Predsednik vlade Janez Janša je obisk vlade v Posavju pričel že danes z obiskom v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Po pogovorih z vodstvom in ogledu elektrarne je v izjavi za medije poudaril, da obžaluje, da mora biti vprašanje NEK predmet mednarodne arbitraže. Po njegovem mnenju bi bilo namreč bistveno ceneje in realneje, če bi lahko s Hrvaško dosegli dogovor o polnem sodelovanju pri upravljanju, kakor tudi pri strateškem ravnanju z jedrsko energijo. Tako pa Slovenija na nekaterih področjih sama nosi odgovornost in tudi stroške.

 

FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Po mnenju premiera bo do konca obratovalne dobe NEK potrebno rešiti odprta vprašanja, če ne drugače, pa z mednarodno arbitražo, kjer postopki že potekajo. Zaradi polovičnega solastništva, ki ga imata obe državi, je težko sprejemati odločitve brez soglasja. Za normalno poslovanje je namreč najbolje, da do soglasja obeh lastnic pride, žal pa se v preteklosti to ni vedno zgodilo. »To stanje smo mi podedovali, saj je prejšnja vlada podpisovala sporazume in jih v DZ tudi ratificirala, ki niso bili vedno v korist Slovenije. Zato želimo odprta vprašanja s sosednjo Hrvaško glede NEK rešiti na najboljši možni način, v skupno dobro oziroma dobro porabnikov električne energije,« je prepričan premier.

 

Glede morebitnega odkupa hrvaškega lastniškega deleža v NEK pa je poudaril, da so v preteklosti obstajala tudi že takšna razmišljanja in ponudbe, vendar pa velikega interesa na strani tistega, ki naj bi prodal svoj delež, ni bilo. Trenutno stanje je namreč pravno-formalno žal urejeno tako, da ni vedno v korist Slovenije. Vlada pa znotraj tega okvira išče najboljše možne rešitve.

 

FOTO. Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Predsednik vlade Janez Janša je še izrazil prepričanje, da ima lahko Posavje vsesplošne koristi od NEK, kakor tudi od odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke. V primeru zagotovitve ustrezne varne lokacije za odlagališče teh odpadkov pa bi se ti finančni prilivi lahko samo še okrepili. Takšni odpadki so namreč po mnenju predsednika vlade Janeza Janše bistveno manj nevarni, kot pa se je to omenjalo v nekaterih okoljih, ki so možnost za odlagališče že zavrnila.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh