Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.03.2006
Premier Janez Janša in ministri na delovnem obisku v Posavju

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes, potem ko je že včeraj obiskal Nuklearno elektrarno Krško, z delovnim posvetom z ministrico in ministri v Čatežu nadaljeval z obiskom vlade v Posavju. Gre za 10. delovni obisk vladne ekipe, ki je imela v občinah Krško, Brežice in Sevnica 60 različnih delovnih srečanj, pogovorov in obiskov.

 

FOTO: KPV

 

Na delovnem posvetu so člani vlade spregovorili o stanju v posavski regiji, gospodarskih in socialnih razmerah ter drugih aktualnih dogodkih.

 

FOTO: KPV

 

Nato si je premier Janez Janša v spremstvu ministrov za gospodarstvo, zdravje ter visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ogledal še turistični in hotelski kompleks Term Čatež ter rehabilitacijski center z najsodobnejšo opremo, s katero pomagajo poškodovanim pri okrevanju in ima sicer nasploh pomembno vlogo na področju zdravstva.

 

FOTO: KPV

 

Predsednik vlade je ob tej priložnosti izrazil prepričanje, da imajo Terme Čatež pomembno mesto v gospodarstvu, saj pripomorejo tudi k uravnoteženemu regionalnemu razvoju in decentralizaciji turističnega gospodarstva. Sogovorniki so se strinjali, da je potrebno glede na želeno raven pozicioniranja slovenskega turizma nadaljevati z investicijami v turistične zmogljivosti, kar bo pomenilo tudi ustvarjanje osnovnih pogojev za rast obsega te dejavnosti v Sloveniji ob upoštevanju trajnostnega in sonaravnega razvoja.

 

 

V nadaljevanju je predsednik vlade obiskal še Dom starejših občanov Krško, se srečal z vodstvom in varovanci. Na pogovorih z vodstvom doma, ki se ga je udeležil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Janez Drobnič, so največ časa namenili nadaljnjim načrtom ter se strinjali, da je potrebno zagotoviti izgradnjo čim večjega števila varovanih stanovanj.

 

FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci ob obisku vlade v Posavju navedel nekaj statističnih podatkov te regije. Posavje je najmanjša slovenska regija, vendar je njen pomen toliko večji, je dejal premier ter nadaljeval, da pa bo potrebno še veliko naporov investirati v to, da bo regija dosegla slovensko povprečje. »Regija je zelo pomemben elektroenergetski potencial, imamo Nuklearno elektrarno Krško, elektrarno Brestanico in imamo verigo hidroelektrarn na spodnji Savi v izgradnji, ki je ena  največjih investicij. Prvič, ta investicija v hidroelektrarne bo še kar nekaj časa spremljala razvoj v tej regiji, gre tudi za urejanje lokalne infrastrukture, ki je pomemben del te investicije. V prihodnjih letih bo Slovenija sredi razprav o prihodnosti energije pridobljen iz nuklearnih elektrarn, s tem v zvezi se bomo odločali tudi v Sloveniji, o usodi sedanje nuklearne elektrarne v Krškem, in sicer o vprašanju podaljšanja njene življenjske dobe oz. izgradnje novega bloka, še vedno pa je treba prioritetno prej rešiti vprašanje odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, kar pa je v teku,« je pojasnil predsednik vlade. To je seveda ena izmed dilem, s katero se bomo v naslednjih letih v Sloveniji soočili skupaj z EU, ki je po zadnjem evropskem vrhu prejšnji teden začrtala precej jasno pot, znotraj katere se bodo ponovno tehtale odločitve o obnovi investicij v nuklearno energijo, je poudaril premier.

Posavje je pomembna turistična destinacija s Termami Čatež in drugimi objekti, kar že danes predstavlja znaten delež v številu nočitev in številu celotnih turističnih kapacitet, je ocenil premier in nadaljeval, da je v Posavju še veliko novih priložnosti, ki se jih da izkoristiti v namene turizma. Opozoril je, da je zaradi geostrateškega položaja regije to tudi pomembno logistično središče, infrastruktura, avtocesta, železnica, letališče s potenciali, bližina meje, bližina metropole sosednje države, vse to predstavlja okolje, ki naravno vzpodbuja vlaganja v logistiko, ki so se ponekod že začela s programi, ki se bodo v prihodnje delno vzpodbujani z državne ravni, pa se bo ta ciklus še okrepil.

Gospodarstvo je tu zagotovo še veliko prostora na segmentu malih in srednjih podjetij, ki se skupaj z logistiko lahko znatno okrepi, je poudaril premier in še dodal, da bi na ta način je možno ustvariti tudi največ delovnih mest. »Zato, da se učinkovito odgovori na te izzive, ki jih omenjam, je potrebno največ vložiti v znanje. Veseli me, da je bilo danes bilo kar nekaj dogovorov sklenjenih o investicijah v znanje na področju srednjega in visokega šolstva oz univerzitetnega študija,« je dejal predsednik vlade. Opozoril je, da je stopnja brezposelnosti v regiji za nekaj več kot eno odstotno točko višja, kot je slovensko povprečje. Sicer se lahko kratkoročno to lahko poveča, vendar zaradi novih priložnost, trajno to zagotovo ne bi smelo biti problem, je še dodal premier.

 

Ob koncu je premier še navedel podatek o prejetih državnih pomočeh, ki ga je regija dobila v letu 2004. Šlo je za 2,6 milijarde tolarjev, ko gre za razvoje spodbude, se je v lanskem letu ta številka precej povečala, znašala je okoli 500 milijonov tolarjev, ki so bili podeljeni kot razvoje spodbude podjetjih v Posavju, je zaključil premier Janez Janša.   

 

FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Po novinarski konferenci pa je premier skupaj z ministrom za gospodarstvo mag. Andrejem Vizjakom obiskal še podjetje Lisca d.d. v Sevnici.

 

FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Vodstvo tovarne, ki se ukvarja s proizvodnjo spodnjega perila, vrhnjih oblačil in dodatkov, je izpostavilo tri najbolj pereče probleme, s katerimi podjetje srečuje. S problemom odločitve EU o uvedbi kvot za uvoz blaga s Kitajske se je Lisca srečala, ko je del proizvodnje preselila na Kitajsko. Minister Vizjak je ob tem dejal, da so kvote 'začasna' rešitev EU, ki pa povzroča vedno večje probleme številnim  evropskim podjetjem. Vodstvo je tudi izrazilo željo in potrebno Lisce, da se centralno skladišče v Sevnici prekategorizira v carinsko skladišče. Premier je dejal, da se bo takšna potreba v prihodnje zagotovo pojavila še pri kakšnem drugem podjetju in da bo vlada predlog prekategorizacije preučila in poskusila delati v smeri dobre rešitve. Ob koncu sestanka je vodstvo Lisce podprlo vlado pri reformah in vzpostavitvi boljšega in učinkovitejšega davčnega sistema.

 

 

Predsednik vlade in ministri so delovni obisk v Posavju končali s srečanjem z župani, gospodarstveniki, poslanci in svetniki Državnega sveta RS s tega območja, na katerem so govorili o aktualnih zadevah, problemih in težavah, ki tarejo prebivalce te regije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh