Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.04.2006
Premier Janez Janša z vlado obiskal Goriško

Z današnji dopoldanskim posvetom Vlade Republike Slovenije v Bovcu se je pričel delovni obisk predsednika vlade Janeza Janše ter ministrice in ministrov na Goriškem. Člani vlade so se seznanili z aktualnimi razmerami v regiji ter govorili o razvojnih perspektivah tega področja. Po njihovem mnenju ima ta regija še veliko neizkoriščenih potencialov, še posebej  to velja za področje turizma.

 

FOTO: KPV

 

Potem, ko je premier Janez Janša že včeraj obiskal podjetje Kolektor Group d.o.o. v Idriji, je danes svoj obisk po delovnem posvetu vlade nadaljeval v Kobaridu, kjer si je ogledal nove proizvodne prostore podjetja Atomat Kobarid d.o.o. Predstavniki vodstva so mu predstavili podjetje, ki uspešno sodeluje s poslovnimi partnerji iz Furlanije Julijske krajine, ter načrte, ki jih ima podjetje za prihodnost. Izmenjali so tudi stališča do predvidenih sprememb davčne zakonodaje in koncepta gospodarskih in socialnih reform, ki jih načrtuje vlada. Premier je poudaril, da se vlada zavzema za poenostavitev poslovanja podjetij in povečevanje njihovih konkurenčnih sposobnosti.

 

FOTO: KPV

 

Na novinarski konferenci med vladnim obiskom v goriški regiji je predsednik vlade Janez Janša najprej dejal, da je ministrski zbor obiskal prek 70 lokacij, podjetij, državnih institucij, občin in drugih krajev z namenom, da se vlada na kraju samem seznani s problemi ter z razvojnimi potenciali goriške regije. Dodal je, da je eden od ključnih problemov celotne regije vezan na prometne povezave, na drugi strani pa so ključne prednosti nekatera tehnološko napredna in inovativna podjetja ter možnosti, ki se tukaj odpirajo v turizmu. »Po statistiki se goriška regija uvršča nad slovensko povprečje, saj zelo izstopa po nizki stopnji brezposelnosti, nadpovprečni stopnji zaposlenosti, izstopa tudi po številu študentov na število prebivalcev, po drugi strani pa je po izobrazbenem kriteriju po številu višje in visoko izobraženih nekje pod slovenskim povprečjem,« je pojasnil premier.

 

FOTO: KPV

 

Predsednik vlade je še spregovoril o tem, da je vlada na današnjem delovnem sestanku naredila podrobnejši pregled razvojnih potencialov v regiji in možnosti uporabe evropskih sredstev v naslednji finančni perspektivi. Premier in ministri so se pogovarjali tudi o alokaciji nekaterih večjih nacionalnih projektov. »V zvezi s tem vlada pripravlja resolucijo o strateških projektih, ki jo bo kmalu predlagala državnemu zboru, tako da je bila to tudi širša tema delovnega sestanka,« je še dodal premier.

 

FOTO: KPV

 

Na vprašanje glede problematike prometne povezanosti v regiji je premier odgovoril, da so bile državne ceste v preteklem obdobju zanemarjene in je tako nastala zamuda, ki jo je težko odpraviti čez noč. »Vzrok niso finance, ker tudi tam, kjer so sredstva, ponekod ni projektov, ker se je enostavno spalo. Marsikaj bi se dalo hitreje narediti, tudi angažirati večja sredstva, v kolikor bi obstajali projekti, v kolikor bi bili načrti že umeščeni v prostor,« je pojasnil premier in dodal, da bodo v prihodnje za modernizacijo mreže državnih cest namenjena bistveno večja sredstva, kot so bila v preteklosti.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Ob koncu je predsednik vlade še opozoril na razvojne potenciale te regije, ki tičijo v znanju oziroma v človeku. »Veseli smo, da bo novogoriška Politehnika kmalu postala četrta slovenska univerza. Vlada bo tudi vnaprej podpirala vse smele ideje v smislu odpiranja novih študijskih programov, še posebej tistih, ki izhajajo iz nekih naravnih potreb okolja. Ena od prednosti te regije so visoko tehnološka in inovativna podjetja, kar pomeni, da v tej regiji obstajajo sposobni ljudje, obstaja znanje, ki lahko tudi naprej reproducirajo isti kapital. To pomeni povezanost znanja in univerzitetnih programov, visokošolskih središč, ljudi z znanjem v gospodarstvu; to pa je tudi tisto, kar bo vlada še posebej podpirala v prihodnosti, tudi finančno,« je zaključil predsednik vlade.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Popoldne si je predsednik vlade Janez Janša v Ajdovščini ogledal še podjetje Pipistrel d.o.o., ki je edini slovenski proizvajalec in izvoznik z lastno blagovno znamko ter lastnim razvojem letal, ki se mu je uspelo prebiti v sam svetovni vrh. Direktor podjetja Ivo Boscarol mu je predstavil proizvodno linijo ter razvojne načrte na področju lahkih motornih letal. Leta 2007 naj bi tako že poletelo majhno, a izredno hitro motorno letalo Arcus, za katerega že sedaj velja izredno zanimanje. Sicer pa so sogovorniki izmenjali stališča tudi o možnostih za ustanovitev oddelka za letalsko proizvodnjo ter nadzor kakovosti v okviru direktorata za letalstvo pri ministrstvu za promet, kar bi posledično tudi omogočilo priznavanje slovenskih certifikatov več sedežnih letal. Ob tej priložnosti je Boscarol apeliral na premierja za čim prejšnji podpis bilateralnega sporazuma na področju letalske varnosti med Slovenijo in ZDA. Ivo Boscarol, ki je tudi član strateškega sveta za gospodarski razvoj, je izrazil močno podporo nadaljevanju procesa gospodarskih in socialnih reform. Po njegovem mnenju namreč inovativna gospodarska podjetja brez reform na dolgi rok ne bodo preživela. Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnosti tudi krstil 200-to letalo Sinus, ki se pretežno izvaža na Tajvan.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Premier se je v okviru obiska, skupaj z ministri za finance, gospodarstvo in zunanje zadeve, sestal tudi z upravo družbe Hit, ki mu je predstavila poslovanje družbe in načrtovane investicije v naslednjih letih. Skupina Hit ustvari več kot 17 % turističnega deviznega priliva Slovenije, v skladu s strategijo razvoja pa namerava postati eden največjih ponudnikov turističnih storitev v Evropi. Uprava družbe Hit je predstavnikom vlade predstavila poslovanje in obsežne investicije, ki bodo potekale v letih 2006 in 2007, katerih predvidena vrednost znaša 28 milijard tolarjev.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da vlada podpira razvojne načrte Hit-a in se zaveda pomembnosti vlaganj v turistično gospodarstvo, ki ni podvrženo negativnim globalizacijskim trendom selitve delovnih mest v manj razvite države. Investicije v turistično infrastrukturo so eden ključnih elementov razvoja Slovenije v naslednjih letih, saj pomembno prispevajo h gospodarski rasti in zagotavljajo kakovostna delovna mesta. Minister za finance dr. Andrej Bajuk je ob tej priložnosti poudaril, da vlada proučuje možnost izgradnje turistično-zabaviščnega centra, ki lahko postane generator turističnega razvoja širše goriške regije in celotne Slovenije. Takšna investicija lahko predstavlja odskočno desko za razvoj številnih gospodarskih dejavnosti, saj razvoj turističnega gospodarstva za seboj potegne številne druge dejavnosti, v katerih prevladujejo mala in srednja podjetja, ki bodo predstavljala pomemben temelj gospodarskega razvoja Slovenije.

 

Pozno popoldne se je premier Janez Janša, skupaj z ministrico in ministri, srečal še z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki z območja Goriške. Govorili so o razvojnih perspektivah te regije in odgovarjali na vprašanja tamkajšnjim prebivalcev.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh