Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.04.2006
Premier se je srečal s predstavniki Zveze Romov Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je 20.aprila 2006 srečal s  predstavniki Zveze Romov Slovenije ob 10. obletnici delovanja Zveze Romov Slovenije in 35. letnici  svetovnega dneva Romov, ki ga praznujejo 8. aprila.

 

FOTO: KPV

 

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je uvodoma poudaril, da je v zadnjem času opazen napredek pri reševanju romske problematike, želi pa si še hitrejših premikov na tem področju. Ugotovil je, da ne glede na to kakšna sporočila glede odnosa države do romske problematike prihajajo iz tujine, je potrebno poudariti, da razmere niso tako kritične,  kot se jih pogosto prikazuje. Izpostavil pa je težave na področju zaposlovanja in urejanju bivalnih razmer Romov. Ocenjuje, da bo krovni zakon o romski skupnosti rešil tudi nekatere tovrstne probleme oziroma zagotavljal pravno podlago za reševanje le-teh. V pogovoru je predstavil  napredek, ki ga je zveza dosegla v desetih letih delovanja na področju skrbi za ohranjanje romske identitete in kulture ter tako lahko služi kot zgled drugim zvezam v evropskih državah. Dodal je, da je bil ta napredek dosežen z lastnim angažiranjem ter tudi s pomočjo države.

 

Predsednik vlade Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da so bili doseženi določeni premiki na področju reševanja romske problematike, strinjal pa se je tudi, da se določene težave ne rešujejo dovolj hitro. Meni, da je ključnega pomena, ki mu je potrebno nameniti največ pozornosti. Glede zaposlovanja pa predsednik vlade ugotavlja, da bo potrebno skupaj z Zavodom za zaposlovanje poiskati dodatne rešitve oz. pripraviti programe, ki bi omogočali večje in trajnejše zaposlovanje Romov. Ravno tako je na področju urejanja bivalnih razmer romskega prebivalstva, kjer sicer vlada namenja več sredstev kot v preteklosti, potrebno še večje sodelovanje lokalnih skupnosti.

 

Predsednik vlade je tudi izrazil zadovoljstvo, da imajo predstavniki romske skupnosti pozitivno mnenje o delovnem osnutku Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji in poudaril, da bo potrebno v postopku obravnave in sprejemanja zakona v naslednjih mesecih iskati  širši konsenz za sprejem zakona. 

Nazaj na seznam
|
Na vrh