Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.05.2006
Predsednik vlade Janez Janša na uradnem obisku v Bolgariji

Predsednik vlade Janez Janša je po pogovoru s predsednikom vlade Sergijem Stanishevom na novinarski konferenci poudaril, da sta Slovenija in Bolgarija v dobrih odnosih ter da odprtih vprašanj med državama ni. Posebej je še izpostavil pomembnost prisotnosti močne gospodarske delegacije, ki je spremljala uradni obisk.

 

FOTO: BOBO 

 

»Tu so predstavniki skoraj 70-ih slovenskih podjetij, ki se bodo srečali s svojimi kolegi gospodarstveniki iz Bolgarije. Rezultati tega srečanja bodo torej poleg političnih tudi gospodarski,« je dejal premier ter nadaljeval, da obstaja veliko zanimanje za okrepitev sodelovanja predvsem na gospodarskem področju. »Danes podpisani memorandum o sodelovanju med gospodarskima ministrstvoma ter program sodelovanja na področju kulture in izobraževanja daje podlago za delo skupne gospodarske komisije. Na tej podlagi bo možno izboljšati pogoje za dobro gospodarsko sodelovanje,« je poudaril. Dodal je še, da Slovenija od samega začetka podpira politiko odprtih vrat in v tej luči tudi daje vso podporo Bolgariji za članstvo v EU s 1.1. 2007.

 

FOTO: BOBO

 

Premier Janez Janša je pozdravil napore, ki jih je bolgarska vlada v zadnjem času vložila v odpravo nekaterih ovir, ki bi sicer lahko podaljšale rok za polnopravni vstop v EU. Po njegovem mnenju so bili v to investirani veliki napori. Predsednik Vlade RS Janez Janša je tudi apeliral na Vlado Republike Bolgarije naj s tem nadaljuje na način, da se bo dalo prepričati tudi skeptike znotraj EU, ki so že zaradi težav z evropsko ustavno pogodbo in t.i. širitvene utrujenosti v ustanovnih članicah EU, mogoče pri nekaterih vprašanjih bolj natančne kot doslej. Pojasnil je, da gre tudi za objektivno razliko med zadnjim valom širitve, v katerem je bila tudi Slovenija, ko je bilo 10 kandidatk in zdaj, ko sta dve. Evropska komisija je namreč takrat porazdelila pozornost na 10 kandidatk, zdaj pa le na dve. Zaradi tega ima Bolgarija v tem zaključnem času verjetno nekoliko težje delo.

 

FOTO: BOBO

 

»Izkušnje, ki jih bo Bolgarija pridobila v tem času, vam bodo koristile tudi takrat, ko bo Bolgarija polnopravna članica EU, kajti tudi potem bo treba hoditi po nekaterih poteh, kjer se bo potrebno trdo pogajati, tako da je investicija danes investicija v prihodnost. Podobna je podpora in razumevanje za specifiko tega finalnega predpristopnega časa, tako v Sloveniji kot tudi v drugih novih članicah EU; praktično vsi smo morali prehoditi isto pot in izpolniti iste kriterije. Marsikaj, kar se dogaja v tem času, je pomembno tudi v luči, da bo Slovenija kot prva nova članica EU predsedovala EU v prvi polovici leta 2008. Tudi nekatere izkušnje Bolgarije so v tej luči zanimive, še posebej na področju energetske varnosti, ko gre za iniciative pri reševanju odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu. Evropska sosedska politika in politika nadaljnje širitve na regijo držav Zahodnega Balkana bo eno od prioritet slovenskega predsedovanja leta 2008. Veseli smo, da je to tudi prioriteta trenutnega avstrijskega predsedstva. Vendar v času, ko potekajo pogajanja o prihodnjem statusu Kosova, ko smo pred referendumom v Črni gori, ko je nastal zastoj pri pogajanjih Srbije in Črne gore na poti v EU zaradi neizpolnjenih zahtev haaškega tribunala, ne bo mogoče narediti do prihodnjega predsedstva kakšnega premika. V letih 2007 – 2008 pa bo napočil čas, ko lahko pričakujemo pozitivne premike. Tukaj so vsi napori, ki jih v zadnjem času vlagamo, pri čemer še posebej pozdravljamo napore Bolgarije za boljše razumevanje med stranmi z različnimi pogledi na prihodnji status Kosova ter na ureditev in odločitve za katere je evropska perspektiva zelo pomembna. Vse to je pomoč, ko polnimo ta varnostni vakuum in bo imela dolgoročne pozitivne rezultate,« je pojasnil premier.

 

FOTO: BOBO

 

Predsednik vlade Janez Janša je še izpostavil, da poleg dobrih priložnosti in osnov za gospodarsko sodelovanje med državama obstaja veliko možnosti za skupno sodelovanje na tretjih trgih, še posebej na trgih držav Zahodnega Balkana, ki se šele odpravljajo na evropsko pot. »Tu so priložnosti velike, izkušnje, poznavanja razmer in gospodarstva v Sloveniji ter Bolgariji je dobro. Z združenimi močmi lahko marsikatera podjetja dosežejo veliko več na teh trgih. Dejstvo, da smo s skupnimi napori uspeli organizirati zelo dober gospodarski forum, bo prineslo dobre rezultate,« je zatrdil premier Janez Janša. Ob tem je z nekaj stavki zaključil o trenutnem stanju v Sloveniji. Dejal je, da je Slovenija v tem času v položaju, ko že pobira rezultate nekega solidnega dela v preteklosti, od osamosvojitve naprej. Že lani novembra je Slovenija izpolnila maastrichtske kriterije za vstop v EMU in zato tudi upravičeno pričakujemo končno pozitivno poročilo v tem mesecu. 

 

Premier Janez Janša se je na delovnem obisku v Bolgariji najprej srečal s predsednikom Vlade Bolgarije Sergijem Stanishevom, s katerim sta imela tudi pogovore na štiri oči.

Kasneje je na Spomenik neznanega vojaka položil venec in se s tem poklonil bolgarskemu narodu.

Premier se je na Ministrskem svetu Republike Bolgarije udeležil plenarnega zasedanja med delegacijo Republike Bolgarije in delegacijo Republike Slovenije pod vodstvom predsednika Vlade Republike Bolgarije in predsednika Vlade Republike Slovenije. Predsednika sta prisostvovala podpisoma Memoranduma o sodelovanju med gospodarskima ministrstvoma in podpisu programa sodelovanja na področju kulture in izobraževanja. 

Sledila je otvoritev Bolgarsko-slovenskega poslovnega foruma.

Premiera Janeza Janša pa sta sprejela še predsednik Republike Bolgarije Gregorij Parvanov in predsednik parlamenta Georgij Pirinski.

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh