Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.05.2006
Premier Janez Janša na Vrhu EU - LAK

Predsednik vlade Janez Janša je letošnji Vrh EU - LAK, ki je včeraj in

danes potekal na Dunaju, ocenil kot zelo zanimivo srečanje, saj se namreč

na ta način Evropska unija srečuje z regijo, ki je tudi znotraj sebe zelo

razdeljena. Razdeljena glede na stopnjo razvoja ter stopnjo dejanskega

institucionalnega sodelovanja z EU.

 

FOTO: BOBO

 

Premier je dejal, da je razprava na vrhu pokazala, da tiste države, ki so dosegle višjo stopnjo sodelovanja z EU, kot na primer Mehika in Čile, beležijo zelo dobre rezultate, predvsem gospodarske. »Ključni problem, ki je bil v razpravah najbolj izpostavljen je revščina. Dvesto milijonov ljudi v teh državah živi pod pragom revščine, ki pa je tam še precej nižje definirana kot v EU. Bilo je veliko prošenj v smislu povečanja evropske razvojne pomoči. Kljub temu, da Evropa plačuje 50 odstotkov vse razvojne pomoči v svetu, bo najverjetneje ta vsota še povečana,« je pojasnil premier in nadaljeval, da lahko pričakujemo še nekaj premikov jutri, ko bodo srečanja med avstrijskim predsedstvom EU in nekaterimi ožjimi povezavami znotraj te regije. »Morda bo prišlo tudi do napredka pri dogovoru glede Asociacijskega sporazuma med EU in MERCUSUR-jem, kjer so pogajanja nekoliko zastala. Veliko vprašanj, ki se jih je danes obravnavalo, pa je bilo vezanih na pogajanja znotraj Svetovne trgovinske organizacije, kjer so ti zadnji zaključki kompromisni in z njimi ni nihče zadovoljen, to se je videlo tudi v današnji razpravi,« je poudaril predsednik vlade.

 

FOTO: BOBO

 

Premier je na drugem delu zasedanje vrha zbrane tudi nagovoril. Opozoril je, da ne smemo zanemariti dejstva, da samo gospodarska rast ustvarja realno podlago za bogastvo. Spomnil pa je tudi na dosedanji prispevek EU k razvojni pomoči tej regiji in nasploh revnejšemu delu sveta in apeliral na pristop pri globalizaciji. »Razvite države, konkretno EU, imajo še posebno odgovornost, ne samo, da zbirajo sredstva za razvojno pomoč, temveč da odprejo svoje trge za izdelke iz teh držav, vključno s kmetijskimi pridelki. Le tako bodo te države lahko napredovale na podlagi realne gospodarske rasti, realnega razvoja lastne ekonomije in tudi kmetijstva. Bistveno več narediš s tem, da omogočiš nekomu, da proda svoje izdelke kot to, da mu daš neko pomoč zato, da zadržujejo prag revščine na določeni stopnji,« je dejal premier.

 

FOTO: BOBO

 

Ob robu Vrha EU-LAK se je predsednik Vlade RS Janez Janša sestal še s predsednikom Mehike Vincentom Foxom Quesado. Premier je pojasnil, da je slovenska delegacija na tem bilateralnem srečanju želela razrešiti zelo konkretna odprta vprašanja med državama. »Gre za dva sporazuma pri katerih so pogajanja v zadnjih letih zastala. Gre za Sporazum o zaščiti investicij in Sporazum o gospodarskem, znanstvenem in tehničnem sodelovanju. Pričakujem, da bosta po današnjih pogovorih sporazuma v kratkem usklajena in podpisana ter da bo gospodarska menjava na tej podlagi bistveno porasla. Potencial obstaja, obstaja tudi interes slovenskih podjetij; gre za proizvodnjo avtomobilskih delov ter za farmacevsko industrijo,« je opozoril premier in še dodal, da je mehiška stran izrazila še poseben interes po naših izkušnjah iz lesne industrije, tudi pri pogozdovanju. Tega se namreč Mehika zdaj loteva, Slovenija pa ima na tem področju veliko znanja ter ljudi, ki se na to spoznajo. »Tako bomo lahko vzpostavili sodelovanje tudi na tem področju,« je še zaključil premier.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh