Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.05.2006
Premier Janša: Uvedba evra bo povečala ugled Slovenije v svetu

Predsednik vlade Janez Janša je v odzivu na današnji konvergenčni poročili Evropske komisije in Evropske centralne banke o pripravljenosti Republike Slovenija za uvedbo evra poudaril, da je danes prišla dobra novica za Slovenijo, saj je bilo ugotovljeno, da Slovenija izpolnjuje pogoje za prevzem evra. Po njegovem mnenju to sporočilo odraža neko realno dejansko stanje v Sloveniji, kar pomeni, da ima Slovenija zdrave javne finance in solidno gospodarstvo. To pa je še bolj pomembno od tega, kar posledično izpolnjevanje samih kriterijev pomeni v zvezi s samo uvedbo evra.

 

FOTO: KPV

 

Na novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala še minister za finance dr. Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije mag. Mitja Gaspari, je premier dejal, da je uvedba evra eden najpomembnejših projektov Slovenije v zadnjem desetletju, tudi sicer pa je to zgodovinski dogodek, enkraten in neponovljiv. »Vrsta pozitivnih učinkov bo od tega koraka: evro bo prispeval k stabilnejšemu makroekonomskemu okolju, poenostavil bo poslovanje slovenskemu gospodarstvu pa tudi našim partnerjem, ter vsem, ki z nami gospodarsko sodelujejo. Seveda bo poenostavil tudi poslovanje državljankam in državljanom, potovanja in vse tisto, kar je vezano na uporabo valute. Prispeval bo seveda tudi k večjemu ugledu Slovenije v svetu,« je prepričan predsednik vlade.

 

Po njegovih besedah se pozitivna promocija države odvija praktično skozi celo leto, še posebej, ker je Republika Slovenija edina kandidatka, ki je izpolnila vse pogoje za prevzem evra s 1.1.2007. Slovenija je nedvomno izrazit, izstopajoč in pozitiven primer znotraj razširjene Evropske unije. »S tega vidika je seveda današnji dan pomemben tudi za Evropsko unijo. Ta korak, ko se je Slovenija kot prva izmed novih članic pridružila tudi temu ožjemu središču povezave Evropske unije, je nek zgovoren dokaz, da se bo ta proces, ne samo širitve, ampak tudi poglobitve Evropske unije, nadaljeval,« je poudaril premier.

 

FOTO: Salomon 2000

 

V razmerah, ko celotna Evropska unija in javnost čakata na razplet krize povezane z neratifikacijo evropske ustavne pogodbe, so takšni pozitivni signali še posebej pomembni. »Seveda pa se v Sloveniji zavedamo, da je uvedba evra tudi nova odgovornost. Odgovornost se namreč ni končala z današnjim dnem, ko smo dobili pozitivna konvergenčna poročila, ampak se seveda nadaljuje. Zdrave javne finance bo treba obdržati tudi v prihodnje, ne glede na to, da danes obstajajo države, ki so že članice evro kluba, kjer so te številke slabše. Mi ne želimo slediti tem zgledom, ampak seveda tistim, ki so boljši. Tudi zaradi tega Slovenija ne bo odlašala s tistimi reformami, ki jih še nismo izvedli in ki so seveda potrebne. Poročilo Evropske komisije opozarja tudi na pomen povečanja neposrednih investicij. V zvezi s tem lahko rečem, da je vlada v zadnjih nekaj mesecih temu posvetila veliko pozornosti in sprejela vrsto ukrepov,« je bil odločen predsednik vlade.

 

Na koncu se je premier Janez Janša zahvalil Banki Slovenije, s katero je vlada, še posebej pa ministrstvo za finance, v vsem tem času dveletnega bivanja v čakalnici za prevzem evra, zelo dobro sodelovalo. Zahvalo pa je izrazil tudi prejšnji vladi, še posebej takratnemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju, saj je bila odločitev o vstopu v ERM2 sprejeta pravočasno. Po njegovem mnenju je takrat šlo za pravočasno, dobro in pogumno potezo, danes pa pobiramo sadove tudi te odločitve. »Na današnji dan pa smo dolžni zahvalo tudi našim prijateljem in partnerjem v Evropski komisiji, v Evropski centralni banki in vsem tistim v evropskih institucijah, ki so nas v tem času, ne samo imeli pod drobnogledom, ampak so nas tudi vzpodbujali k temu, da kriterije sto odstotno tudi izpolnimo,« je zaključil predsednik vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh