Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.05.2006
Premier Janez Janša: Pekre niso bile samo lokalni dogodek

Predsednik vlade Janez Janša je na proslavi ob 15. obletnici pekrskih dogodkov pred 710. učnim centrom Teritorialne obrambe v Pekrah nastopil kot slavnostni govornik in poudaril, da zaradi vsega, kar se je dogajalo v Pekrah, to ni bil samo lokalni dogodek. Šlo je za veliko dramo, ki je pretresla Slovenijo.

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Po besedah premierja so se pekrski dogodki odvijali v zelo zapleteni mednarodni in tudi domači politični situaciji, pri tem pa je dogajanje v Pekrah imelo velik simbolni pomen. »Ta je kazal resen namen, da bo Slovenija to, kar je sprejela na plebiscitu, tudi dejansko izvedla. In ne samo, da bo to izvedla, ampak da je ta korak sposobna tudi zavarovati, da ga je odločena zavarovati.«

 

»Žal enotnosti, ki je omogočila skoraj 100-odstotno odločitev za samostojno Slovenijo na plebiscitu, ni bilo, ko smo spomladi leta 1991 sprejemali ključne odločitve o pripravah na obrambo,« je opozoril premier. Po njegovih besedah so bile odločitve sprejete le z nekaj glasovi večine v takratni republiški skupščini. Veliko je bilo kolebanj o tem, ali Slovenija potrebuje svojo vojsko, pri čemer pa so nekateri ključni politiki podpisali t.i. Deklaracijo za mir.

 

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Po besedah predsednika vlade so imeli pekrski dogodki večkraten pomen - začela je nastajati prva mirnodobna slovenska vojska, Pekre pa so bile tudi prvo neposredno merjenje moči agresorske JLA ter slovenske vojske in policije. Pekrski dogodki so tudi pokazali odločnost in odločenost prebivalcev Peker in Maribora, da bodo branili samostojno državo.

 

Po besedah premierja Janeza Janše so pekrski dogodki pozitivna izkušnja, ki nam je lahko za zgled tudi danes. »Tako kot smo takrat potrebovali vsaj osnovno enotnost glede ključnih korakov slovenskega osamosvajanja, danes potrebujemo vsaj osnovno enotnost glede skupnega pogleda na prihodnost,« je poudaril predsednik vlade. Dodal je še, da se Slovenija sooča s pozitivnimi strateškimi okoliščinami, ki ji omogočajo trajen razvoj in razcvet.

 

Magnetogram govora

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh