Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.05.2006
Izjava predsednika Vlade RS Janeza Janše ob referendumu o neodvisnosti Črne gore

Republika Slovenija pozdravlja korektno in pravilno izvedbo referenduma o neodvisnosti Črne gore. Pomembno je, da je velika večina volivcev svobodno izrazila svojo voljo v poštenem in demokratičnem postopku. Njihova izbira je jasna, iz česar izhaja tudi odgovornost vseh vpletenih strani, da jo spoštujejo in prispevajo k njeni uresničitvi.

 

FOTO: BOBO

 

V Sloveniji si želimo, da bi vse sile v Srbiji in Črni gori pripomogle k takšnemu udejanjanju referendumske odločitve, ki ne bo povzročilo dodatnih napetosti. Črna gora bo z neodvisnostjo prevzela suverenost, s tem pa tudi odgovornost za vse njene prebivalce, Srbiji pa v procesu prenosa skupnih pristojnosti pripada vloga naravnega partnerja. Zato je nujno, da obe strani čimprej vzpostavita konstruktiven dialog in dogovorita načela prijateljskega sobivanja.

 

To je še posebej pomembno v času, ko Srbija in Črna gora poleg skupne preteklosti delita ključni izziv za boljšo prihodnost svojih prebivalcev. Tudi na novih temeljih morata nadaljevati prizadevanja za uresničitev svojih evroatlantskih teženj. Slovenija, ki želi tako s Srbijo kot tudi s Črno goro nadaljevati trend plodnega sodelovanja, jima je pri tem še naprej pripravljena nuditi vso podporo.

Nazaj na seznam
|
Na vrh